Kada je pravo vrijeme da započnete s anti-age kremama?

by | 1 Decembra, 2023

Iako ćete često čuti kako su dobri geni važni da bi izgledali mladoliko, teško da u današnje vrijeme ovu teoriju možemo primijeniti

Čak i ona najbolja koža danas je izložena utjecaju klimatskih promjena, štetnom utjecaju sunca, nezdravoj prehrani i općenito stresnom načinu života, stoga pitanje kada zapravo krenuti s anti-age njegom svakim danom postaje sve glasnije.

Kada su potrebni posebni anti-age proizvodi sa formulacijom protiv starenja zavisi od individualnog tipa kože i njenog stanja. U prosjeku, anti-age kreme preporučuju se od sredine 20-ih godina, kada koža polako počinje da gubi vlažnost.

Od 30. godine najčešće se javljaju prvi znaci starenja kože – nježne linije na čelu i možda sitne bore oko očiju. Tada je koži potrebno više njege.  Noćne kreme slobodno mogu da budu hranljivije i da sadrže sastojke koji usporavaju starenje, kao što su hijaluronska kiselina.

Šta znači anti-aging?

Engleski pojam „anti-aging“ odnosi se na medicinske mjere kao i na proizvode za njegu, ali istovremeno i na istraživanja o tome kako da tijelo dugo održimo zdravim, a kožu dugo mladom.
Starenje je prirodni proces, koji nam je svima zapisan u genima i koji se ne može izbjeći.  Zato svaka bora svjedoči o ispunjenom životu, o sretnim trenucima, ali i teškim ispitima. Bore smijalice, bore na čelu i oko očiju također spadaju u to. Uprkos tome, svjesnim životnim stilom, adekvatnom zaštitom od sunca i anti-age kozmetikom možemo odgoditi proces starenja i spriječiti ranu pojavu bora.

Da li postoji „prerano“ za anti-age-proizvode?

Ko ranije počinje da koristi kreme, duže ostaje bez bora? To je tačno, kada je reč o hidratantnim kremama. Međutim, provjereni aktivni sastojci protiv starenja, kao što su Q10 i hijaluronska kiselina suviše su intenzivni za mladu kožu. U mladim godinama koži je prije svega potrebna vlažnost i zaštita od sunca. Negdje od 30. godine počinje rasti potreba za specijalnim aktivnim supstancama protiv starenja.

Od 20. do 40.: Kada je koži potrebno više njege

Njega lica od 20.:

Otprilike od 20. godine života koža polako počinje da gubi vlagu, zbog čega su prve bore uslijed suhe kože moguće od sredine 20-ih godina. Koži je sada prije svega potrebna dobra osnova za njegu. Najvažnija je vlažnost i zaštita od sunca.

Njega lica od 30.:

Od 30. godine lojne žlijezde postepeno usporavaju rad. Sada se već jasnije ističu prve bore i linije i može se preporučiti upotreba hranjivijih krema za lice sa antioksidansima koji štite kožu, kao što su Q10 i vitamin C. Možete koristiti i specijalnu kremu za oči, kako biste optimalno njegovali ovaj osjetljivi dio kože.

Njega lica od 40.:

U 40-im godinama koža je slabije snabdjevena hranjivim sastojcima i sporije se regeneriše. Ten djeluje umorno, bore se produbljuju. Koža ima potrebe za njegom i odgovaraju joj npr. anti-age kreme sa hijaluronskom kiselinom. One podstiču prirodne regenerativne procese. Pored toga, serumi, ulja za lice i ampule koncentrata upotpunjuju korake u njezi ljepote.

Kako djeluju anti-age kreme?

Postoji veliki broj anti-age aktivnih supstanci koje usporavaju proces starenja. Sastojci koji aktiviraju ćelije mogu podstaći veću proizvodnju hijeluronske kiseline, kolagena i elastina.  Dokazano je da antioksidansi štite od oštećenja ćelija i tkiva. Tako anti-age kreme mogu pomoći da se koža duže očuva u dobrom stanju.

 

ljepotaizdravlje.ba

Ridofranz / iStock / Getty Images Plus