Categories Tijelo

DIY kozmetika: Mirisni piling od kafe za svilenkastu kožu!

O dobrobiti uklanjanja mrtvih ćelija kože, odnosno eksfolijacije ne treba previše pričati, tehnika i sredstava je bezbroj u ponudi, a moguće je napraviti i svoju kućnu varijantu.

Koža s koje su uklonjene mrtve ćelije na dodir je meka i svilenkasta jer eksfolijacija poboljšava njenu teksturu i čini je baršunastom. Nakon uklanjanje slojeva mrtve kože njihovo mjesto će zauzeti potpuno nove ćelije zbog kojih ćete izgledati svježije. Zato nema razloga svojoj koži ne priuštite jednu mirišljavu “generalku” nakon koje će zasjati.

Prirodni kućni piling se može napraviti vrlo jednostavno, a kada je u pitanju piling tijela najčešće se koristi so, šećer ili palenta, zbog teksture koja mehanički temeljno uklanja odumrle ćelije kože.

Jednak se efekat može postići mljevenom kavom ili talogom od pripremljene “turske” kafe. Talog kafe je najbolje miješati s eteričnim uljima koja imaju sposobnost da dodatno djeluju na smanjenje celulita.

View this post on Instagram

So I received this package from @thebeautycoindia few days back and I myself wanted to try their scrubs and now that I have tried and tested, here’s my review: A coffee scrub can help slough off your dead skin cells. Caffeine is a stimulant and will stimulate your skin the same way it stimulates your heart rate. Their coffee scrubs comes in a 200gm pack and it came with a fancy packaging. The best part about this scrub is that they are made using skin friendly natural ingredients. It contains natural oils which deeply moisturizes your skin for naturally soft and smooth skin. I tried their #coffeesugarscrub and I loved it. It is truly an amazing scrub. I will be trying their #mangoscrub soon. You can get yours from @mynykaa @amazondotin @flipkart #coffeescrub #scrubs #bodyscrub #facescrub #coffeesugarscrub #thebeautycompany #skincare #skincareforwoman #skinfriendlyproducts #natural #naturalproducts #blogger #delhiblogger #review #honestreviews #reviewonscrubs #postmakeslikes26

A post shared by Ankita Khanna (@ankita_khanna9) on

Piling je naravno pogodan za upotrebu na koži cijelog tijela, dok se preporučuje da ga ostavite nekoliko minuta na dijelovima gdje je vidljiv celulit. Ako imate osjetljivu kožu, vodite računa da piling utrljavate što nježnije kako bi se izbjegla nepotrebna iritacija ili crvenilo.

Za pripremu pilinga je potrebno:

  • 1 šolja mljevene kafe ili taloga
  • 1/2 šolje hladno cijeđenog ulja po izboru (preporučujemo kokosovo)
  • 10-15 kapi eteričnog ulja narandže, ruzmarina ili čempresa
  • za bolji efekat eksfolijacije preporučuje se dodati i šećer

Piling ne bi trebalo koristiti više od jednom sedmičn kako ne bi previše oštetili kožu. Ponekada je bolje pustiti kožu da se sama oporavlja. Ako imate osjetljivu i suhu kožu, nju bi trebalo tretirati pilinzima svakih 15-ak dana. Osobe koje imaju više od 30 godina pilinge za tijelo ne treba da koristite prečesto, već je za takvu kožu bolje korištenje losiona i prirodnih ulja.

Izvor: elle.hr Foto: Instagram

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *