Categories Seks savjeti

Ljekari upozoravaju šta nikako ne treba raditi prije seksa

Žene prije seksa nikako ne bi trebalo da uriniraju, jer na taj način povećavaju rizik od nastanka bolnih urinarnih infekcija, tvrdi urolog David Kaufman.

Foto: Guliver/Thinkstock

On navodi da ta ideja prije i nakon seksualnog odnosa toliko učestala da se pretvorila u globalni mit u koji svi vjeruju, piše Daily Mail.

Ipak, ističe da je jedan dio mita tačan – onaj po kom žene obavezno treba da uriniraju nakon seksa, jer se na taj način ispiraju bakterije s kojima se dolazi u kontakt, a čest su uzrok infekcije mokraćnih puteva. S druge strane, uriniranje prije seksa je najveći uzročnik zapaljenja, odnosno infekcija koje nastaju tokom ili poslije seksa. Seks kao uzrok problema i pretjerivanje sa seksom može da bude opasno za žensko zdravlje, tvrde naučnici.

Dugotrajni seks kao i nekoliko odnosa na dan mogu da uzrokuju infekciju urinarnog trakta. Ova bolest može da  bude jako bolna, piše Women’s Health.

“Mokraćna cijev se nalazi uz vaginu što znači da tokom seksa bakterije iz genitalija lako prelaze u mokraćovod. Što je trenje veće to je i veći rizik od infekcije”, ističe američki ginekolog Mary Jane Minkin.

Infekcija je češća kod žena koje nisu nikad rađale, a neke žene mogu da je dobiju nakon svakog seksualnog odnosa. “Rizik se može smanjiti ako se prije i nakon seksa mokri”, napominje je Beverly Whipple, pofesorica sa Univerziteta Nju Džersi.

Simptomi se najčešće pojave u roku jednog ili dva dana, a karakteriše ih bol kod mokrenja, učestalo mokrenje, promjena boje urina i bolovi u području iznad stidne kosti. Ako se ne liječi na vrijeme može prouzrokovati infekciju mjehura i bubrega. Čim primijetite prve simptome preporučuje se da se obratite ljekaru. On će po potrebi prepisati antibiotike koji će liječe infekciju.

Takođe, treba povećati unos vode ili soka od brusnice što će pospiješiti mokrenje, a samim tim i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. Sve dok se infekcija ne izliječi seks je najbolje izbjegavati.

Prije seksa se ne pije ni svaki lijek. Antihistaminici, lijekovi koji standarno djeluju za smanjivanje simptoma alergije poput osipa, oticanja ili svraba, nešto su što žene ne bi trebalo da piju prije seksa. Naime, istraživanja su pokazala da antihistaminici djeluju tako što opuštaju sva tkiva tijela – od usne duplje pa sve do genitalnog područja. Samim tim, podsticanje uzbuđenog stanja za ženu će biti otežano, čime će se smanjiti i količina vaginalne sluzi. Ona je tu da učini seks ugodnim, ali i pospeši orgazam, pa bi upravo tableta za alergiju mogla da učini seks manje prijatnim.

IZVOR: EXPRESS.HR

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *