Categories Seks savjeti

Nevjerovatna je veza između seksa i mirisa

Ljubav može poremetiti naš organizam, a pogotovo naša čula – to će vam potvrditi svaka osoba koja je u životu bila zaljubljena preko ušiju.

Međutim, istraživanja su otkrila da veliki dio naše “uspješnosti” u vezi i seksualne privlačnosti zavisi od čula mirisa i mirisima.

Studija u naučnom časopisu Biological Psychology istraživala je razliku između veza ljudi koji imaju čulo mirisa i onih koji su rođeni bez razvijenog čula. Istraživanje je dokazalo da su osobe bez čula mirisa bile manje društvene i nesigurnije.

Kod muškaraca je bilo vidljivo da imaju manje partnerica. Muškarci s oštrijim čulom mirisa imali su otprilike dvije veze, a oni s normalnim osjetilom 10. Objašnjenje za to je da su muškarci bez čula mirisa manje avanturistički nastrojeni i zabrinuti za to kako ih drugi vide.

Ovo, navodno, dolazi s evolucijskom pozadinom: žene izbjegavaju one koji slično mirišu kao one jer žele zaštititi svoje potomke od bolesti, odnosno sve aludira na to da se želi izbjeći dobijanje potomaka u rodbinskim vezama.

U znanstvenom časopisu Frontiers in Psychology naučnici su otkrili da kako neko miriše odmah utiče na naš utisak o njima.

Mirisom odmah otkrivamo kakav je neko, koliko je star i koliko je plodan. Dokazano je i da žene koje koriste hormonsku kontracepciju teže registruju MHC koji im odgovara.

Industrija je ovakva istraživanja prepoznala pa su se na tržištu uskoro pojavili parfemi s feromonima. Ovi umjetni mirisi sintetički su napravljeni i, navodno, su jaki afrodizijaci. Iskustva tvrde da se seksualna želja, posebno kod žena, probudi ako osjete molekule ovog spoja.

Sljedeći put kada birate parfem, birajte pametno, a možda je najefikasniji način i da pustite da vaš vlastiti miris odradi magiju.

IZVOR: metro-portal.rtl.hr Foto: Thinkstock

 

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *