Categories Seks savjeti

Zavisnost od seksa: Znak za uzbunu – svaki dan barem jedan orgazam

Zavisnici ne mogu razmišljati ni o čemu osim o seksu pa rijetko mogu stvoriti zdrav ljubavni odnos. U ovom paklu zavisnosti našle su se i brojne zvijezde…

zavisnost od seksa

Zavisnost od seksa spominje se prvi put tek 1980. godine
Brojne zvijezde među kojima su Tiger Woods, Charlie Sheen i David Duchovny svoje su ponašanje pokušavali opravdati ovim poremećajem. Međutim, termin “zavisnost od seksa” prvi put se spominje tek 1980. godine u “Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje”, no izbačen je 14 godina poslije.

Priznata kao psihološki poremećaj, ali ne i od strane Britanaca
Zavisnost od seksa po pitanju nauke još uvijek je siva zona, a u stručnom rječniku navodi se kao hiperseksualni poremećaj. Iako ga je 2011. godine kao pravi psihološki poremećaj priznala Američka psihološka zadruga, u “Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalne poremećaje” još uvijek je u dijelu koji treba dodatno istražiti. Britanski stručnjaci još uvijek ga ne priznaju.

Znak za uzbunu – svaki dan barem jedan orgazam
Orgazam na dan znak je za alarm, upozoravaju stručnjaci. Sedam orgazama sedmično bilo s partnerom ili masturbacijom može ukazivati na zavisnost od seksa koji karakteriše jak seksualni nagon i opsesija seksom. Zavisnici tako ne mogu ni o čemu drugome razmišljati osim o seksu pa rijetko mogu stvoriti zdrav ljubavni odnos s partnerom.

Zavisnike i novčanice podsjećaju na striptiz klubove
Zavisnici od seksa baš kao i zavisnici od opijata na putu do oporavka nastoje izbjeći sve što bi ih moglo navesti da se ponovno vrate svom poroku. Neki od njih su poprilično ekstremni, pa izbjegavaju vožnju podzemnom željeznicom i novčanice zato što ih podsjećaju na striptiz klubove, napomenuo je američki stručnjak za zavisnost od seksa, Tim Lee.

Muškarci su češće zavisni od seksa nego žene
Od zavisnosti od seksa boluje sve više ljudi, a u 90 posto slučajeva to su muškarci. Žene su sklonije zavisnosti od ljubavi. Stručnjaci tvrde da su pripadnici jačeg pola zavisniji od seksa jer imaju jači polni nagon i spremni su na seks-igrice u bilo kojem trenutku, dok ženama treba predigra ali i emocionalna povezanost s partnerom.

Liječi se kao i druge zavisnosti
Klinike za liječenje zavisnosti zaprimaju sve više zahtjeva, a prvi korak u oporavku počinje priznavanjem da imaju problem i razgovorom o svojim avanturama. Pacijenti rade na sebi na pojedinačnim i grupnim terapijama, a cilj je prevladati požudu tako da ona ne kontroliše život.

Izvor: 24sata.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *