Categories Seks savjeti

Zlatni trio: Naučnici otkrili tajnu ženskog orgazma

Nedavno naučno istraživanje pokazalo je kako heteroseksualne žene dožive manje orgazama tokom seksa u usporedbi lezbijkama.

Naime, 86 posto lezbijki potvrdilo je kako uvijek ili najčešće dožive orgazam tokom intimnog čina, u poređenju sa 65 % heterosekusalnih žena. Upravo to dokazuje da ženski orgazam nije zapravo toliko nedostižan koliko se misli, a naučnici tvrde kako postoje tri zlatna pravila kojima se sigurno može povećati vjerovatnoća za ženski orgazam.

Riječ je o o tri vrste stimulacije koja se mora dogoditi u krevetu kako bi žene doživjele orgazam, a radi se o, kako je oni nazivaju, “zlatnoj trojki”: 1) genitalna stimulacija, 2) strastveni i dugi poljupci i 3) oralni seks!

Naučnici s Univerziteta u Indiani i Kinsey instituta ovo su utvrdili ispitivanjem više od 52.000 Amerikanaca različitih spolova i seksualne orijentacije prilikom čega su pokušali da saznaju koliko često ljudi doživljavaju orgazam. Učesnici su imali između 18 i 65 godina i svi su bili u vezi.

“Oko 30 posto muškaraca zapravo misli da je sama penetracija dovoljna da žena svrši, i to je tragično jer ne mogu biti više u krivu”, ističe koautorica studije Elisabeth Lloyd, koja je napisala knjigu pod nazivom The Case of the Female Orgasm (Slučaj ženskog orgazma).

Takođe, naučnici su utvrdili da su žene koje postižu orgazam sa svojim partnerima zadovoljnije vezom generalno.

I dok vam “zlatni trio” može biti od pomoći, autori studije priznaju da ne postoji univerzalno pravilo za orgazam.

“Svaka žena je toliko posebna da se načini za dovesti pojedinu do orgazma mogu potpuno razlikovati”, napominje voditelj istraživanja David Frederick sa sveučilišta Chapman i zaključio: “Ključ je eksplicitna i direktna komunikacija s partnerom.”

Izvor: jutarnji.hr/life

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *