Categories Trendovi & savjeti

Kupujete novi sako? Ovih sedam savjeta biće vam od pomoći…

Sako spada u modele koji mogu vizuelno najviše da koriguju siluetu i kreiraju skladnu liniju. Ali, samo ako vam savršeno stoji. Rukavi moraju da budu dovoljno uski da djeluju ženstveno, ali i dovoljno široki da vam ne sputavaju pokrete. Sako ne smije da završi na dijelu gdje ste najširi, već iznad ili ispod najšireg dijela, odnosno polovine tijela. A tu je još nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju pri kupovini sakoa.

#1 Rever
Širina revera mijenja se sa trendovima. U modelu sa užim reverima djelovaćete mršavije. Reveri širine 6 do 8 centimetara smatraju se vanvremenskim.

#2 Ramena
Mijenjanje ovog dijela je nezgodno, zato što mora da leži savršeno. Šavovi treba da leže tačno na vrhovima ramenih kostiju. Ako vam je sako knap na grudima a taman u ramenima, nemojte posezati za većim brojem, potražite drugi model.

#3 Rukavi
Treba da se završe 2–3 centimetara ispod kosti zgloba. Ako vam je sako dobar na grudima i u ramenima, a ima dugačke rukave, nemojte uzimati manji broj, skratite rukave. Dužina rukava se lako koriguje.

#4 Bista
Sako ne smije da vuče dugme kad ga zakopčate, ali ne smije ni da bude preširok. Ako možete da gurnete pesnicu između sakoa i tijela, preširok je.

#5 Materijal
Pamučni i laneni blejzeri odlični su za ljeto, ali pripremite se da će se gužvati. Vuna i kamilhard su trajni materijali, dišu i dugo zadržavaju oblik. Ako im se doda malo poliestera, ne više od 10 posto, smanjićete gužvanje. Zbog niže cijene koriste se i materijali poput vještačke svile i viskoze, koji takođe omogućavaju koži da diše.

#6 Postava
Provjerite da li viri ispod rukava. Ako je od poliestera ili najlona, pripremite se da ćete se znojiti. Vještačka svila i acetat su hladniji. Rastegljiva postava čini sako fleksibilnijim i udobnijim.

#7 Šivanje
Šavovi treba da budu ravni i nikako labavi. Ručna dorada na džepovima ili prednjem dijelu je znak dobre izrade.

IZVOR: BLIC ŽENA FOTO: ZARA

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *