Evo kako da produžite vijek svom omiljenom kupaćem kostimu

by | 18 Jula, 2015

Konačno ste pronašli idealan kupaći kostim i želite da vam potraje što duže? Osim što osjetljivu tkaninu kupaćeg kostima uništavaju vrućina, sunce, sredstva za sunčanje, morska voda kao i ona hlorisana iz bazena, dodatnu štetu nanosimo i nepravilnim održavanjem. Stoga je važno držati se sljedećih pravila kako biste u omiljenom kupaćem kostimu mogli zasijati i sljedećeg ljeta

6 Shore Road By Pooja - Sketch To Beach Style - Mercedes-Benz Fashion Week Swim 2015

Perite ga ručno

Iako to iziskuje malo vremena i truda, na kraju će vam se isplatiti jer će se kupaći kostim tim načinom pranja najmanje oštetiti. Prvo je potrebno dobro isprati kupaći kostim u čistoj mlakoj vodi kako biste isprali tragove soli ili hlora. Zatim ga operite u blagom sredstvu, najbolje šamponu za kosu ili tekućem sapunu i nježno ga perite, pa na kraju dobro isperite. Nemojte ga cijediti rukama kako ne bi elastin u tkanini popucao već ga cijedite zamotanog u peškir.

Šta sa pranjem u veš mašini?

Ako ga već morate prati u mašini nemojte ga samo ubaciti u natrpan bubanj jer će se zapetljati oko druge odjeće i trakice će se razvući. Stavite ga u vrećicu za pranje veša i operite ga na ciklusu namijenjenom osjetljivoj odjeći, na najviše 30 stepeni.

Ne sušite ga na direktnom suncu

Kupaći kostim nije preporučljivo sušiti na direktnom suncu, ni obiješenog na žici. Ako je ikako moguće, sušite ga na ravnoj površini u sjenci. Ostavite li ga da se peče na direktnom suncu, izbledeće mu boja prije nego što vam se završi godišnji odmor. I bez obzira na to koliko vam se žurilo, nikad ga ne sušite u mašini za sušenje veša.

Kako se riješiti mrlja

Ako je mrlja na kostimu mokra lagano je uklonite tapkajući čistom tkaninom ili komadićem vate, a zatim ga operite ručno kad dođete kući. Suhu mrlju nemojte grebati jer ćete tako oštetiti boju što ipak nećete moći više da popravite.

Kako se riješiti sitnog pijeska iz kupaćeg kostima

Piješčane plaže su divne, ali šta sa svim onim sitnim zrncima pijeska koje uđu u tkaninu i kojih se ne možete riješiti? Za početak, namočite kostim u mlaku vodu i ostavite ga tako nekoliko sati pa ga zatim operite ručno. Ako to ne pomaže, pričekajte da se kostim potpuno osuši pa uz pomoć fena otpušite sitna zrnca pijeska. Svakako vodite računa o tome da fen pritom bude podešen na mlaz hladnog vazduha.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.