Categories Vaše dijete

Mame koje gunđaju stvaraju uspješniju djecu

Ako imate mamu koja je uvijek bila stroga i stalno gunđala oko stvari koje morate da napravite, vrijeme je da joj zahvalite, jer ćete biti uspješniji od drugih!

“Hoćeš li konačno pospremiti svoju sobu?” ili “Zašto još nisi napisao/la svoju domaću zadaću?”, ovo su rečenice koje i više nego dobro poznajemo iz djetinjstva. Nismo ih voljeli i baš su nas iritirale.

Rezultat je uvijek bio identičan. Mama ne bi stala dok god ne bismo obavili šta je od nas bilo traženo i to odmah!

Studija sa Univerziteta u Essexu otkrila je da mame gunđala i nisu tako loše za našu budućnost, baš suprotno.

Prema studiji, djeca koju su mame često ”uznemiravale” da uredno i savjesno obavljaju svoje obveze, uspješnija su u kasnijem životu. Djeca kojoj su mame često popuštale, nažalost u kasnijem životu nisu bila toliko uspješna.

Budući da način na koji nas majke (posebna pažnja pridaje se odgoju majki) odgajaju u ranoj dobi, igra značajnu ulogu u vezi karakteristike ćemo poprimiti u kasnijem životu. Sve te karakteristike odražavaju se u našem profesionalnom, ali i privatnom životu.

Studija je obuhvatila oko 15.500 djevojčica u dobi između 13 i 14 godine kroz period od šest godina. Pokazalo se da su djevojčice s majkama koje su imale visoka očekivanja od svojih potomaka, češće odlazile na fakultet te kasnije imale više platee. Istraživači/ce su takođe otkrili/e da je vjerovatnoća tinejdžerskih trudnoća za te djevojčice bila znatno niža.

Foto: Thinkstock Izvor: wall.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *