Savjet roditeljima: Kako navesti tinejdžera da vam se otvori

Kada vaše dijete postaje tinejdžer tu počinju i određeni problemi koje možete rješavati samo pametnim i mudrim pristupom koji će vaše dijete potaknuti na otvoreni razgovor o svemu...

by | 25 Maja, 2021

Ako dijete izbjegava skoro svako vaše pitanje ili skreće sa teme svaki put kada želite saznati nešto o njegovim privatnim stvarima, to znači da prvo morate ukloniti pritisak s njih. – Nakon što sam mnogo sarađivala s tinejdžerima, mogu reći kako je najbolji način za postići da se oni povjere roditeljima kroz sudjelovanje u aktivnostima s njima, a ne izgovaranje bilo čega određenog – rekla je terapeutkinja Amanda Stemen.

Kako smanjiti taj neugodni pritisak među roditeljima i djecom: 

  • U autu: Pustite ih da odaberu muziku, savjetuje terapeutkinja Jacqueline Ravelo. Kad tinejdžerima date priliku da odaberu muziku smirujete ih i dajete im do znanja da su njihovi izbori i mišljenja bitni. Još možete postaviti granice, poput ‘bez psovki’ ili ‘bez grubih tekstova’, ali dopuštajući im da biraju muziku, opuštate ih i tako će vam se oni prije otvoriti
  • Dok gledate televiziju: Porodična terapeutkinja Sabi Harouni Lurie, kaže da je jedan od najboljih načina povezivanja s djetetom uživanje u filmu s njim. Gledanje filma po njihovom izboru, a zatim razgovor o njemu moglo bi biti mnogo bolje rješenje nego da ih ispitujete o njihovoj budućnosti.
  • Dok ste u šetnji: Umjesto da razgovarate odmah nakon škole, povedite ih u šetnju i tamo pokrenite razgovor ili dok se spremaju za spavanje, predlaže dječja psihologinja dr. Tamara Glen Soles.

Izaberite odgovarajuće mjesto i vrijeme kada želite od svojih tinejdžera da vam se otvore. Umjesto pitanja: ‘Kakav ti je bio dan?’, postavite konkretnija pitanja poput: ‘Šta te danas iznenadilo?’ ili ‘Je li ti se dogodilo nešto neočekivano?’. Što je pitanje konkretnije, to je vjerovatnije da ćete dobiti odgovor, kaže Soles.

– Postavljanjem zaista bogatih, visokokvalitetnih pitanja, poput: ‘Šta vam je danas bilo najdraže?’ ili ‘Šta je bilo najizazovnije u školi?’, otvarate dijalog i mogućnost daljeg istraživanja s djetetom – slaže se Ravelo. Također, nemojte svaki dan postavljati ista pitanja, nego odaberite jedno ili dva, piše Pure Wow.

24sata.hr

yacobchuk/Getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.