Categories Vaše dijete

Top 6 novih savjeta u vezi sa njegom beba

Ako ste nedavno postali roditelj, vrlo je važno da budete u toku sa aktuelnim preporukama koje se odnose na njegu beba. Evo šta bi trebalo da znate…

Svake godine radi se sve više istraživanja, pa se tako uporedo sa tim menjaju i pravila koja se odnose na njegu i odgajanje beba. Bez obzira na to da li je ovo vaša prva trudnoća ili je prošlo sedam godina otkako ste na svijet donijeli svoje prvo dijete, uvijek je dobro konsultovati se sa ljekarom oko aktuelnih preporuka.

Ovo su samo neke stvari koje su se promijenile posljednjih godina:

1. Auto sjedišta: 

Staro pravilo: Beba treba da sjedi licem okrenutim prema sjedištu automobila do svog prvog rođendana.

Novo pravilo: Beba treba da sjedi licem okrenutim prema sjedištu automobila najkraće do svoje druge godine.

Zbog čega se pravilo promijenilo: 

Roditeljima se uglavnom savjetuje da što duže postavljaju auto-sjedište okrenuto naopačke, tačnije sve dok veličina sjdišta to dozvoljava. Međutim, godinama se roditeljima savjetovalo da bi djeca u ovom položaju trebalo da sjede dok ne napune godinu dana ili dok ne dostignu težinu od devet kilograma. Ovakve preporuke su zbunjivale mnoge mame i tate, jer su mislili da čim dijete napuni godinu dana ili dostigne tu težinu treba postaviti auto/sjedište okrenuto ka naprijed.

Čak i ako je dijete starije od godinu dana, a ima manje od 15 kilograma, možete mu postaviti auto-sjedište naopačke i ne treba da vas brine ako je nožicama pomalo tijesno.

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *