Categories Vaše dijete

Zašto su muzičke vrteške važne za razvoj bebe?

Iako bebe do tri mjeseca ne mogu da drže nešto u rukama, one moraju da imaju odgovarajuće igračke koje će da podstaknu njihov psihološki i motorni razvoj.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Evo zašto je muzička vrteška savršena igračka u prvim danima života.

Poznato je da bebe vide više mobilnih nego stacionarnih objekata. Ova aktivnost omogućava im da postepeno uspostave kontrolu nad glavom i očima i razvijaju praćenje objekta očima.

Muzička vrteška koja se stavlja na krevetić bebe u prvim mjesecima će biti predmet velikog interesovanja. Bebe takođe vole jarke boje, a vrteške su obično u osnovnim bojama kao što su crvena, žuta, zelena i plava.

Sluh vaša bebe se razvija individualno, ali poznato je da bebe mogu čuti čak i u materici i mogu da zapamte muziku koju su slušale. Glatki tonovi koji imaju spor ritam koji se penje i spušta ima umirujući efekat na njih. Muzička vrteška će smiriti dete da polako zaspi. Da bi vaša beba zapamtila neke zvuke i aktivnosti, potrebno je redovno ponavljanje.

Ako iz nekog razloga nemate ili ne želite da kupujete gotovu igračku, možete sami da je napravite. Vežite male šarene igračke na kišobran, polako ga otvorite i pretvorite u krug iznad kreveca bebe. U isto vremije pustite muziku ili pjevajte dok vaša beba uživa. Šareni baloni i trake preko kreveta su takođe dobra zabava za vašu bebu, naročito zbog uticaja strujanja vazduha.

Iako su u prvim mjesecima reakcije bebe uglavnom refleksne, slušanjem i gledanjem se razvija mozak i motorne aktivnosti. Beba počinje da podiže glavu, da prati svjetlost i locira zvuk. Uskoro će rukama pokušati da dodirne ono što vidi.

Dobro odabrana muzika i vrteška utiču na njihov podsticaj zadovoljava, potrebe gledanja i slušanja, što pozitivno utiče na razvoj deteta.

IZVOR: ŽENSKI MAGAZIN

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *