Crno-bijela torta

by | 11 Jula, 2013

Crno-bela-torta

Sastojci:
Za koru:

  • 250 g mljevenog keksa
  • 1 vanil-šećer
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g putera
  • 1,5 dl mlijeka
  • 50 g sjeckanih lješnjaka

Za čokoladni fil:

  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od čokolade
  • 100 g šećera
  • 250 g maskarpone sira
  • 1 vanil-šećer
  • 10 g želatina u prahu

Za fil od vanile:

  • 5 dl mlijeka
  • 1 puding od vanile
  • 100 g šećera
  • 250 g maskarpone sira
  • 1 vanil-šećer
  • 10 g želatina u prahu

Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade
  • 50 g putera

Priprema:

Kora:

1. Keks sjediniti sa mlijekom i ručno izmiješati.
2. Posebno umutiti omekšao puter sa šećerom u prahu i vanil-šećerom.
3. Sjediniti smjesu od keksa sa puterom, dodati sjeckane lješnjake i dobro izmiješati.

Čokoladni fil:

1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i vanil-šećer te ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa pudingom od čokolade pa sipati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. U prohlađen puding dodati maskarpone sir i umutiti mikserom.
4. Želatin preliti sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri, a zatim i njega dodati u fil od pudinga i promiješati.

Fil od vanile:

1. Fil od vanile pripremiti na isti način kao i fil od čokolade samo čokoladni puding zamijeniti pudingom od vanile.

Finalni postupak:

1. Od smjese za koru u okruglom kalupu ručno oblikovati koru.
2. Preko kore naizmenično kašikom nanositi filove od čokolade i vanile dok se ne potroše. Potom tortu ostaviti u frižideru da se stegne.
3. Čokoladu i puter otopiti na pari i preliti preko stegnute torte.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.