5 savjeta kako se zdravije hraniti na poslu

by | 11 Jula, 2013

Hrana, odnosno nedostatak hrane čine nas nervoznima. Ukoliko tome dodate stres i uslove u kojima radite, kao rezultat dobijate neredovan i, uglavnom nezdrav, način ishrane.

ishrana-na-poslu

Za mnoge pojedince, ono što pojedu na poslu, često je ono što pojedu tokom cijelog dana. Većina zaposlenih jede ono što im je na dohvat ruke – hranu iz kantine ili automata, visokokalorične i industrijske proizvode, koji uzrokuju razne zdravstvene probleme.

Šta možete da učinite kako biste poboljšali ishranu na poslu?

1. Donesite svoju hranu. Spremite sami zdrav obrok koji ćete ponijeti na posao. Ne samo što ćete značajno uštedjeti, nego ćete stvoriti osjećaj da brinete o sebi, što utiče na samopouzdanje.

Istraživanja su pokazala da oko 25 posto ljudi donosi vlastiti ručak na posao, ali da oni obično i zaobilaze rođendanske torte i ostale slatkiše kada ih kolege njima nutkaju.

Neka vaš ručak uključuje povrće i ne previše šećera ili masti, a na kraju i voće.

U slučaju da posle poželite još nešto da grickate, opskrbite se jezgrastim plodovima koji su bogati vlaknima, te će vas držati sitima.

2. Šta pripremiti? Ako se odlučite da nosite hranu, morate se dobro organizovati. Neka jela možete skuhati i uveče, poput gulaša, pasulja, te variva od mahunarki. Ako vam je komplikovano da nosite hranu koja treba da se podgrijeva, “naoružajte” se hladnim salatama. Na bezbroj načina možete kombinovati tjestenine, rižu i povrće.

3. Nemojte da pokleknete u prodavnici. Ako niste ništa stigli da skuhate, u pekari ili prodavnici nemojte pokleknuti pred burekom i krofnom već kupite jogurt i žitarice koji će vas zasititi. Možete probati i sa sitnim sirom, tunjevinom iz konzerve i salatom od povrća uz minimalan dodatak hljeba. Ne zaboravite da kupite poneku voćku kako biste se, kad vam opadne koncentracija, osvježili.

4. Kontrolišite porcije. Bilo da je u pitanju jelo od mesa, jelo “na kašiku” ili grickalice, važno je biti umjeren. Grickalice bi trebalo ograničiti na 100-150 kalorija. Možete i sami sebe zavaravati na dobar način. Naime, ljudi koji čuvaju slatkiše u tamnim posudama pojedu manje jnego oni koji ih drže u staklenoj posudi.

5. Saznajte šta je zdravo. Krekeri mogu biti manje štetni od čipsa jer nemaju toliko ulja u sebi, iako su obje namirnice, prema nutritivnom sastavu, nezdrave. Čak i mafin može imati više kalorija od obične krofne.

6. Budite posebno oprezni ako ste žena. Žene bi trebale znati da je njihov kardiovaskularni sistem vrlo osjetljiv.

Tekst: Life Content
Izvor: Career Advice

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.