Zdrave namirnice sa polica supermarketa koje će vam “sačuvati” zdravlje

by | 6 Januara, 2018

Tokom zime trudimo se da u ishranu ubacimo što više svježeg voća i povrća pogotovo kada je sezona prehlada, jer tako preventivno djelujemo na imunitet. Januar se ne može pohvaliti spiskom sezonskog voća i povrća, ali smo napravili spisak voća i povrća koje možete pronaći svježe, a koje će vam pomoći da se hranite zdravo i u organizam unesete vitamine koji su neophodni. 

Jabuke

Jabuka pripada skupini najzdravijeg voća na svijetu, ali i namirnicama s najvećom količinom pesticida. Bilo bi dobro kupovati organske jabuke. Jabuka sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli, te je odličan izvor dijetalnih vlakana i dobar izvor vitamina C.

Narandže

U ovom periodu je narandža najukusnija, najsočnija i najzdravija. Narandža takođe pripada skupini najzdravijih namirnica svijeta, a zbog svoje pristupačnosti je i jedna od najčešće konzumiranih. Narandža sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiseline i kalijuma, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Grejp

Grejp je čudesno voće odličnih nutritivnih svojstava. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Grejp treba konzumirati pažljivo, naročito ako uzimate lijekove jer može uticati na njihovo djelovanje. Jako je dobar izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C.

Kivi

Tako mali, a tako ljekovit, kivi podstiče zdravlje cjelokupnog organizma. Jedan kivi dnevno je sasvim dovoljan da zamijeni uzimanje multivitamina. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalijuma i bakra, a odličan je izvor vitamina C i K.

Ananas

Primamljivog je izgleda, a još primamljivijeg ukusa i mirisa. Ananas je jedna od najzdravijih namirnica u svijetu. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina, vitamina B6 i bakra. Odličan je izvor vitamina C i mangana. Ananas je jako ukusan sam po sebi, bez ikakvih dodataka. No, to ne znači da ga samo tako i treba konzumirati.

Nar

Prepun je slatkih bobica koje imaju čudesno djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i folne kiseline. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Odličan je izvor vitamina C i K.

Kliknite na sljedeću stranicu…

Cvekla

Savršen je dodatak zdravoj ishrani. Može podstaći apsorpciju hranjivih materija i spriječiti nastanak niza medicinskih stanja. Dobar je izvor vitamina C, željeza i magnezija. Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalijuma i mangana.

 

Karfiol

Jedna je od najzdravijih kupusnjača. Za razliku od ostalih vrsta kupusnjača, karfiol je izrazito blagog ukusa koji odgovara za pripremu raznih jela. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina i magnezijuma. Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalijuma i mangana.

 

Kupus

Kupus se često konzumira za detoksikaciju cjelokupnog organizma, koju je potrebno s vremena na vrijeme raditi. Dobar je izvor tiamina, kalcijuma, željeza, magnezija, fosfora i kalijuma. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

Kelj

Kelj pripada skupini zelenog lisnatog povrća. Jako je zdrav, pristupačan i jednostavan za pripremu. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, proteina, tiamina, riboflavina, folne kiseline, željeza, magnezija i fosfora. Odličan je izvor vitamina A, C, K, B6, kalcijuma, kalijuma, bakra i mangana.

Špinat

Špinat, kao i kelj, pripada skupini zelenog lisnatog povrća. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor niacina i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalijuma, bakra i mangana. Špinat je jedna od najzdravijih namirnica koju možete konzumirati. Pristupačan je, jednostavan za pripremu i ukusan.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Foto: Thinkstock