Jafa kolač

by | 28 Marta, 2016
Foto: Dobra hrana

Foto: Dobra hrana

Potrebno je
Za koru:
4 jajeta
100 g šećera
50 g gustina
50 g brašna
2 kašike kakaoa
Za fil:
7,5 dl mlijeka + 3 dl mlijeka za natapanje
2 pudinga od vanilije
2 kašike brašna
250 g margarina
150 g šećera
150 g šećera u prahu
100 g čokolade
2 kašika ruma
2 kutije “jafa” keksa
Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
0,5 dl slatke pavlake

Priprema
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim postepeno dodavati 25 g šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumannjke sa preostalim šećerom kako bi se dobila gotovo bijela smjesa.
3. Sjediniti šam od bjelanjaka i umućene žumanjke, dodati brašno, gustin, kakao i polako promiješati. Pravougaonu tepsiju nauljiti i posuti brašnom. Sipati u nju pripremjenu smjesu za koru i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati 100 g šećera i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko, puding od vanilije i brašno. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. U drugoj posudi umutiti šećer u prahu i omekšao margarin. Sjediniti sa ohlađenim pudingom i umutiti mikserom.
4. Dobijeni fil podijeliti na dva dijela. U prvi dio dodati otopljenu čokoladu i promiješati.
Finalni postupak:
1. U manjoj posudi sjediniti 3 dl mlijeka, 50 g šećera i rum.
2. Preko pečene kore premazati fil od vanilije pa poslagati “jafu” natopljenu pripremljenom smjesom od ruma. Premazati čokoladnim filom i odozgo prekriti biskvitnom korom.
3. Izlomljenu čokoladu za kuhanje i slatku pavlaku otopiti na pari te preliti preko biskvita.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.