Kremasti užitak – bajadera torta

by | 13 Aprila, 2018

Sastojci:
za koru
– 300 g mljevenog keksa
– 125 g šećera u prahu
– 2 dl soka od narandže
– 200 g putera
– 50 g čokolade za kuhanje
za fil I
– 1 l mlijeka
– 2 pudinga od vanilije
– 5 kašika brašna
– 250 g putera
– 200 g šećera u prahu
– 300 g “pti ber” keksa
– 2 dl soka od narandže
za fil II
– 200 g mljevenih oraha
– 125 g putera
– 125 g šećera u prahu
– 2 dl mlijeka
– 2 šlaga

Priprema
Kora:
1. Mleveni keks natopiti sokom od narandže.
2. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati natopljen keks i otopljenu čokoladu, te dobro izmiješati.
Fil I:
1. U odgovarajuću šerpu sipati 8 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa.
2. Ostatak mlijeka umutiti sa praškom za puding od vanilije i brašnom. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući sve dok se ne zgusne.
3. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati u ohlađen puding i miješati dok se ne dobije fina kremasta masa.
Fil II:
1. Mljevene orahe popariti ključalim mlijekom.
2. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati poparene orahe i dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Na tacnu za tortu sipati smjesu za koru i formirati željeni oblik.
2. Zatim nanijeti fil I i ravnomjerno ga rasporediti.
3. Prekriti “pti ber” keksom, prethodno natopljenim sokom od narandže i premazati filom II.
4. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice, te premazati tortu i dekorisati je po želji.

Izvor: Pošalji recept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.