Ledena torta

by | 17 Marta, 2013

Sastojci:

Za koru:

  • 12 bjelanaca
  • 500 g šećera
  • 1 kašika sirćeta

Za fil:

  • 12 žumanjaka
  • 12 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 8 dl mlijeka
  • 250 g margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 6 dl slatke pavlake
  • 200 g mljevenih oraha

Priprema:

Kora:

1. Bjelanca umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i mutiti mikserom dok se ne otopi.
2. Pred kraj mućenja dodati sirće i mutiti još 2 min.
3. Pravougaoni pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 150 ºC 60 min.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je vertikalno presjeći napola da se dobiju dvije kore.

Fil:

1. U manju šerpu sipati 6 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa brašnom i žumanjcima te sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gust fil.
3. Šećer u prahu i omekšao margarin pjenasto umutiti, dodati u ohlađeni fil od žumanjaka i izmiksati.
4. Pripremljeni fil podijeliti na dva dijela pa u jedan dio dodati mljevene orahe i promiješati.
5. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati filom od oraha i poravnati. Zatim premazati polovinom šlaga od slatke pavlake i preklopiti drugom korom.
2. Preko druge kore nanijeti žuti fil i premazati preostalim šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.