Lisnato tijesto sa borovnicama

by | 18 Septembra, 2017

Foto: Torte i kolači

SASTOJCI:

1 pakovanje lisnatog tijesta
150 g borovnica
1 kesica pudinga od vanilije
500 ml mlijeka
3 kašike šećera
3 kesice vanilin-šećera

PRIPREMA:

1. Borovnice oprati i dobro izmiješati sa vanilin-šećerom. Ostaviti da odstoje dok se priprema puding.
2. Od 500 ml mlijeka odvojiti 150 ml, a ostatak staviti na vatru da provri. U 150 ml mlijeka staviti prašak za puding i šećer, pa dobro izmiješati te izliti u ključalo mlijeko. Skuhati puding nagusto i ostaviti ga da se malo ohladi uz povremeno miješanje.
3. U poluohlađen puding umiješati borovnice i smjesu dobro sjediniti.
4. Ohlađeno lisnato tijesto razviti na pobrašnjenoj radnoj površini. Po njemu rasporediti puding po dužini, pritom pazeći da sa tri strane tijesto ostane prazno kako bi se moglo lako umotati u rolat.
5. Oko 10 cm do donje ivice, tijesto ne treba mazati pudingom, već polako nožem napraviti proreze dužine 1 cm.
6. Krajeve tijesta prebacivati ka unutrašnjoj strani kako fil ne bi iscurio, pa tijesto sa filom zarolati.
7. Ovako pripremljen rolat peći oko 20 minuta na 180 °C.
8. Pečen i vruć rolat od lisnatog tijesta posuti šećerom u prahu i isjeći na manje komade.

(Recept Amile Rahmanović iz Tuzle)

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Torte i kolači”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom djelu pošaljete na mail [email protected] ili poštom na adresu Vrazova 1, 71000 Sarajevo – s naznakom za redakciju “Torte i kolači”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU TORTE I KOLAČI!

www.facebook.com/Torte-i-kolači-BiH

IZVOR: TORTE I  KOLAČI

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.