Staronjemački kolač by 24Kitchen

by | 7 Februara, 2013

Za tijesto:

  • 250 g mekog maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 vanilija
  • rendana kora od jednog limuna
  • 250 g brašna

Za preljev:

  • 1 instant puding od vanilije
  • 150 ml svježeg mlijeka
  • 125 g šećera
  • 2 jaja
  • 600 ml slatkog mlijeka
  • 1 vanilija
  • 11 manjih kiselih jabuka

Za nadjev:

  • sušeno voće
  • slatko od višanja
  • 2 žlice konjaka
  • listići badema za posipanje

Način pripreme:

1. Žicom miješajte maslac i šećer dok ne nastane krem. Dodajte jaje, vaniliju i koru od limuna.
2. Dodajte brašno i umijesite mekane tijesto.
3. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite 30 minuta u hladnjaku.
4. Mikserom umutite puding sa svježe mlijeko.
5. Ugrijte mlijeko sa šećerom i vanilijom. Uklonite s vatre i dodajte puding i umućena jaja. Vratite na vatru i ostavite da prokuha. Zatim neka se ohladi.
6. Izrežite sušeno voće i prelijte konjakom. Ostavite da odstoji 20 minuta. Zatim ga umiješajte sa slatkim od višanja dok ne dobijete nadjev.
7. Dvije trećine tijesta razvucite u koru i stavite u pleh na papir za pečenje. Probušite viljuškom. Od ostatka tijesta razvucite tanke trake i oblikujte visoku rub.
8. Izdubite oljuštene jabuke. Poredajte ih po kori i napunite nadjevom.
9. Prelijte ih kremom i kolač pecite 45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva.
10. Malo prije kraja pečenja kolač pospite bademima.
11. Poslužite dobro ohlađen kolač.

Još zanimljivih i ukusnih jela možete pronaći na zvaničnoj Facebook stranici 24Kitchen Serbia!

Izvor: 24Kitchen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.