Categories Torte i kolači

Torta od ananasa

ananas torta

Sastojci:

Za kore:

  • 12 jaja
  • 12 kašika šećera
  • 10 kašika brašna
  • 2 kesice praška za pecivo

Za fil I:

  • 6 dl mlijeka
  • 3 vanil-šećera
  • 6 kašika šećera
  • 5 žumanjaka
  • 3 kašike brašna
  • 1 konzerva ananasa
  • 125 g margarina

Za fil II:

  • 6 dl mlijeka
  • 2 pudinga od jagode
  • 6 kašika šećera
  • 1 žumanjak
  • 125 g margarina
  • 2 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:

  • 250 g krupno sjeckanih oraha
  • 2 kesice šlaga

Priprema:

Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 6 bjelanaca u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti 6 žumanjaka, 6 kašika šećera, 5 kašika brašna i 1 kesicu praška za pecivo.
3. U masu od žumanjaka dodati snijeg od bjelanaca, pa polako promiješati varjačom.
4. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, te sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni 20 minuta na 180 ºC. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je presjeći poprečno kako bi se dobile dvije kore.
5. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu piškotu, te i nju presjeći na dva dijela.

Fil I:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke, šećer, vanil-šećer i brašno, pa postepeno dodavati mlijeko i miješati sve vrijeme.
2. Pripremljenu masu kuhati na pari dok se ne zgusne, a zatim u još topao fil dodati margarin. Kada se fil ohladi, umiješati isjeckan ananas.

Fil II:
1. U dubljoj posudi sjediniti puding od jagode, šećer, žumanjke i mlijeko, te kuhati na pari kako bi se fil zgusnuo. U topao fil dodati margarin i sačekati da se otopi.
2. Gotov fil ohladiti, pa u njega dodati umućenu slatku pavlaku i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati roze filom te preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti fil od ananasa, pa preklopiti trećom korom. Isti postupak ponoviti još jednom, a završiti filom od ananasa.
2. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i njime premazati tortu, a na bočne stranice utisnuti sjeckane orahe.

Izvor: Dobra hrana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *