Torta od kestena

by | 6 Juna, 2013

Sastojci:
Za kore:

  • 8 bjelanaca
  • 480 g šećera u prahu
  • 4 kašike limunovog soka

Za fil:

  • 8 žumanjaka
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanil-šećer
  • 4 dl slatke pavlake
  • 250 g kesten pirea
  • 1 kašičica ruma
  • 50 g mljevenog keksa
  • 100 g mljevenog lešnika
  • 100 g bijele čokolade
  • 5 kašika pavlake
  • 20 g želatina u prahu

Za dekoraciju:

  • 4 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. Umutiti 2 bjelanca sa 120 g šećera u prahu i 1 kašikom soka od limuna u čvrst šam.
2. Šam od bjelanaca sipati u poslastičarski džak pa istiskivati u kalup obložen papirom za pečenje gomilice u obliku puslica kako bi oblikovala kora. Sušiti u odškrinutoj rerni na 110 ºC 90 min. dok se ne dobije hrskava kora. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još tri kore.

Fil:

1. Sjediniti žumanjke sa šećerom i vanil-šećerom i umutiti mikserom. Sipati u nju 1 dl slatke pavlake te zagrijevati na pari dok se ne zgusne.
2. Šlag od slatke pavlake i nabubreli želatin dodati u ohlađeni fil od žumanjaka, promiješati i podijeliti na 3 dijela.
3. U prvi dio fila dodati kesten pire, rum i mljeveni keks. U drugi dodati mljevene lješnjake, a u treći rendanu bijelu čokoladu i pavlaku.

Finalni postupak:

Prvu koru premazati filom od kestena i preklopiti drugom korom. Zatim nanijeti fil od lješnjka i preklopiti trećom korom. Na kraju nanijeti fil od bijele čokolade i preklopiti posljednjom korom. Odozgo tortu premazati šlagom od slatke pavlake.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.