Categories Torte i kolači

Voćna šarlota

Vocna sarlota

Sastojci:

  • 2 pakovanja piškota
  • 2 konzerve kompota od marelice
  • 10 listova želatine
  • 5 dl slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1,5 dl ruma
  • 1 dl vode
  • 2 vrećice šlaga

Priprema:

1. Marelice izvaditi iz konzerve, ocijediti i sitno isjeckati, te ih kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gusta, kašasta smjesa.
2. Želatinu potopiti u hladnu vodu, pa kad smjekša, dodati je u mlaku kašu.
3. Slatku pavlaku umutiti mikserom, a zatim sjediniti sa ohlađenom kašom od marelica, dodati šećer i vanilin šećer, te sve dobro izmiješati.
4. U odgovarajućoj zdjeli sjediniti rum i vodu, a zatim u dobijenu mješavinu umakati piškote.
5. Natopljenim piškotama obložiti dno i bočne stranice okruglog kalupa pa sipati pripremljenu kremu, a odgore takođe naređati piškote.
6. Pripremljenu tortu staviti u hladnjak da se stegne, te je izvaditi iz kalupa, premazati umućenim šlagom i dekorisati po želji.

Izvor: Dobra hrana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *