Categories Makrobiotički

Potaž od mrkve i đumbira

Potaži su postali omiljena vrsta tople kremaste čorbe, upravo zbog svoje guste strukture i velike količine vitamina, kojima obiluje povrće, za koje se odlučite. Mi smo ovoga puta odabrali ukusan potaž od mrkve i đumbira, bogat vitaminom A i beta-karotenom.

Sve što vam je potrebno je…

  • 450 g oguljene i isjeckane mrkve
  • 2 kašike biljnog ulja
  • Glavica crnog luka, sitno isjeckanog
  • Oguljen i isjeckan manji komad đumbira
  • 1 krompir
  • Kocka za pileću supu rastopljena u litri vode

Priprema: U velikom tiganju zagrijte ulje. Propržite sitno isjeckan crni luk, dok ne omekša. Dodajte sitno isjeckan krompir i đumbir, te sve dinstajte još nekoliko minuta. Za to vrijeme u pola litra tople vode istopite kocku za pileću supu. Zatim u tu vodu dodajte sitno isjeckane mrkve i kuhajte 20-ak minuta, dok mrkva ne omekša. Zatim svo povrće stavite u blender i blendajte dok ne dobijete gustu smjesu. Vratite potaž na laganu vatru, začinite solju i biberom po želji, pa zatim promiješajte potaž da se svi sastojci lijepo sjedine. Servirajte toplo i ukrašeno svježim korijanderom.

 

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: GettyImages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *