Zdrava verzija brze hrane – Vege burger

by | 27 Aprila, 2019

Svi mi volimo brzu hranu, ali s obzirom na to da se najveća količina nezdravih stvarčica nalazi upravo u fast food proizvodima trudimo se da ih izbjegavamo ili ne jedemo uopšte. Ponekad nam prilično teško pada što naš omiljeni burger ima toliko masti, šećera, emulgatora, stabilizatora… Tada nam u pomoć dolaze zdrave verzije hrane u kojoj zaista uživamo.

Ova verzija burgera od povrća lako se pravi. Jedina „mana“ jeste što je potrebno da posjedujete sjeckalicu koja će usitniti sastojke. Ako ste ljubitelj zdrave hrane vjerujemo da ga imate pri ruci, a ako niste savjetujemo da ga nabavite. Veliko je pomagalo u kuhinji, i nije skup.

Evo i recepta:

Sastojci:

Šolja brokula

Šolja kukuruza (odleđenog ili iz konzerve)

1 crvena paprika

1 crni mladi luk

Čili papričica

Čehno – dva bijelog luka (u zavisnosti od veličine)

Puna kašika brašna

Kašičica aleve paprike

So

Biber

Postupak: Svo povrće staviti u sjeckalicu i sitno isjeckati. Dodati začine i sve dobro izmiješati. Praviti kuglice, malo ih „spljoštiti“ rukom i pržiti. Ako smjesa nije predebela nije potrebno duboko ulje. Kada su gotove na njih pokapati limetu.

Foto: Pixabay

Kako ih služiti: Zemičku za burgere (može i lepinjica od neke vrste zdravog brašna) najprije obložite zelenim listovima po želji (zelena salata, rukola, bebi špinat…), na to staviti burgere, sos, kolut paradajza, na polumjesece isječen crni luk… bilo koje salatno povrće koje volite.

Foto: Pixabay

Što se sosa tiče i tu su vam ruke odriješene. S obzirom na pikantnost samih burgera preporučujemo domaći gvakamole sos.

Sastojci:

1 zelena čili papričica

1 limeta

2 avokada srednje veličine

Šaka svježeg korijandera

So

Biber

Postupak: Sitno isjeckati papričice bez sjemenki, iscijediti limetu, isjeckati korijander, oguliti i otkostiti avokado, dodati so i biber, i sve izmiksati u blenderu. Ako nemate blender možete koristiti i mikser.

Mi smo ogladnili samo od pisanja. A vi od čitanja?

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.