Kiflice s makom

by | 14 Maja, 2016
Foto: Bakina kujna

Foto: Bakina kujna

Sastojci:
Za tijesto:
– 375 g brašna
– 1 prašak za pecivo
– 150 g putera
– 1 jaje
– 60 g šećera u prahu
– sok i kora od pola limuna
– 75 ml mlijeka
Za fil od maka:
– 200 g mljevenog maka
– 120 g šećera
– 110 ml mlijeka
– ribana korica od jednog limuna

Priprema:
Tijesto:
1. U vanglici sjediniti brašno, šećer u prahu i prašak za pecivo. Dodati puter isječen na kockice, pa utrljati u suhe sastojke da bi se dobila mrvičasta smjesa.
2. Dodati jedno jaje, sok i rendanu koru limuna i promiješati. Postepeno sipati malo mlijeka i ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umiješeno tijesto uviti u providnu foliju i ostaviti u frižideru da miruje 60 min.
Fil:
1. U šerpu sipati mlijeko i šećer, pa kuhati dok ne proključa.
2. Skloniti s ringle, dodati mak i rendanu koru limuna, te dobro izmiješati i ostaviti po strani da se hladi.
Finalni postupak:
1. Odstojalo tijesto podijeliti na tri jufke.
2. Svaku jufku istanjiti oklagijom i premazati trećinom fila od maka. Okruglim zupčastim nožem podijeliti na 16 trouglova, pa ih smotati u kiflice.
3. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i poslagati u nju oblikovane kiflice. Peći ih u zagrijanoj rerni na 180°C dok blago ne počnu da rumene.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.