Lonci i poklopci: Lagana hrana za vitku liniju

by | 1 Juna, 2015

Ne trebate se izgladnjivati želite li izgledati dobro u kupaćem kostimu, samo pažljivije birajte hranu i unosite manje kalorija, a uz preporuke Vjeke Kramera to je lakše nego ikada.

lonci_poklopci_070615.Still001

Ljeto je idealno za laganiju hranu pa je za ovosedmičnu emisiju Vjeko pripremio pureći složenac, vegeterijansku gulaš supu, popečke od krompira, te umak od bijelog luka i graha.

lonci_poklopci_070615.Still016
PUREĆI SLOŽENAC

300g pečene puretine
3 jajeta
2 dl kiselog vrhnja
100 g sira
50g krušnih mrvica
50g sezama
2 šoljice riže
4-5 šoljica temeljca
2 crvena luka
1 mrkva
1 tikvica
1 paprika
1 šoljica graška
sol i biber
ulje
Vegeta

Priprema: Rižu propržite na malo ulja, pa zaliti kipućim temeljcem i kuhati 15-ak minuta dok ne upije svu tekućinu. Na malo ulja propržite sitno sjeckani crveni luk dok ne omekša pa mu dodajte sitno sjeckanu papriku, mrkvu isječenu na kockice, grašak i tikvicu isječenu na ploške. Kada je povrće lagano omekšalo pomiješajte ga sa rižom, pečenom puretinom isječenom na kockice veličine oko 1cm, te isjeckanim svježim paradajzom. Umutite jaja i kiselo vrhnje te sve začinite solju, biberom i Vegetom. Tom mješavinom povežite složenac i izlijte ga u tepsiju koju ste prethodno nauljili i posuli polovinom krušnih mrvica i sezama. Odozgo ga pospite ostatkom prezle i sezama te ribanim sirom i zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC pola sata.

lonci_poklopci_070615.Still020

VEGETERIJANSKA GULAŠ SUPA

150g sojinih komadića za gulaš
2 crvena luka
1 glavica bijelog luka
2 mrkve
¼ korjena celera
200g graška
1 tikvica
2 dl soka od paradajza
sol i biber
ulje
Vegeta

Sojine komadiće za gulaš kuhajte u začinjenoj vodi 10-ak minuta dok ne omekšaju pa procijedite. Na ulju propržite sitno sjeckani crveni luk dok ne porumeni. Dodajte mu mrkvu isječenu na kolutiće, cijeli očišćen bijeli luk, grašak, celer i tikvicu sječene na krupnije kocke, propržite nekoliko minuta pa dolijte povrtnim temeljcem i kuhajte 15 minuta dok povrće ne omekša. Dolijte sokom od paradajza, začinite prema potrebi solju,
biberom i Vegetom te na kraju dodajte ocijeđene sojine komadiće. Pustite da provri pa skinite s vatre i poslužite.

lonci_poklopci_070615.Still014

POPEČCI OD KROMPIRA

½ kg krompira
150 g vlašićkog sira
2 mlada luka
1 vezica kopra
1 jaje
sol i biber
brašno
ulje
Vegeta

Priprema: Krompir skuhajte u slanoj vodi u ljusci, pa ga toplog ogulite i izgnječite viljuškom. Sir naribajte u krompir pa dodajte usitnjeni mladi luk i kopar, začinite solju, biberom i Vegetom, te cijelu smjesu povežite umućenim jajetom. Ako je smjesa prerijetka dodajte malo brašna tako da se uštipci lakše oblikuju. Napravite male kuglice pa ih onda pritisnite na sredini da dobiju oblik faširke, uvaljajte u brašno i pržite u vrućem ulju dok ne dobiju zlatno žutu boju.

lonci_poklopci_070615.Still021

UMAK OD BIJELOG LUKA I GRAHA

2 kašike brašna
100 g maslaca
pileći temeljac
2 kašike kiselog vrhnja
1 glavica bijelog luka
1 konzerva bijelog graha
½ dl maslinovog ulja
1 mala kašika senfa
kim
sol i biber

Priprema: Glavicu bijelog luka odvojite na režnjeve, očistite i stavite u malu tavu, prelijte maslinovim uljem pa pirjajte 10-ak minuta na jako laganoj vatri dok ne omekša. Ostavite da se malo prohladi, izmiksajte u pire zajedno sa grahom i senfom. Na maslacu propržite brašno, kao za svijetlu zapršku i zalijte ga pilećim temeljcem. Začinite solju, biberom, te usitnjenim kimom. Skinite s vatre, pa nakon par minuta dodajte pire od
bijelog luka i graha. Nakon 10-ak minuta umiješajte i kiselo vrhnje, te poslužite toplo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.