Malo drugačiji doručak: Zobena kaša s tikvicom i poširanim jajima

by | 7 Septembra, 2020

Sastojci:

1 mala tikvica ili ½ veće
1 mladi luk
3 – 4 velike kašike zobenih pahuljica
180 ml vode
1 jaje
panceta (po želji)
so, biber, origano
maslinovo ulje
svježi peršu

Postupak:

Tikvicu ogulite, te naribajte na grubo. Mladi luk nasjeckajte te s tikvicom dinstajte na malo maslinovog ulja. Po želji možete dodati i malo pancete nasjeckane na kockice. Dodajte začine.  Dodajte zobene pahuljice i dobro ih umiješajte s tikvicom, te pustite oko 30-ak sekundi na vatri, uz miješanje. Podlijte i pustite da se kaša kuha, uz povremeno miješanje.

U drugoj posudi zakuhajte vodu, te uz pomoć kašike napravite lagani vrtlog. Jaje, koje ste prethodno razbili u manju posudicu, lagano iz posudice prevrnite u vodu i poširajte ga.

Kaša će nakon nekoliko minuta postati gusta i kremasta, te je tada gotova.

Nakon nekoliko minuta i jaje je gotovo s poširanjem te ih možete servirati.

Servirajte kašu s poširanim jajetom na vrhu i pospite nasjeckanim peršunom.

Prijatno!

Izvor: gastro.24sata.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.