Meksičke lepinjice

by | 14 Januara, 2014

meksicke-lepinjice

Sastojci:
Za tijesto:

  • 400 g mekog brašna
  • 1 jaje
  • susam
  • 2 dl mlakog mlijeka
  • 1 suhi kvasac
  • 1 kašičica šećera
  • prstohvat soli
  • 70 g putera

Za fil:

  • 1 glavica crnog luka
  • 350 g mljevenog junećeg mesa
  • 50 g kukuruza
  • 2,5 dl soka od paradajza
  • 1 kašičica mljevene paprike
  • 4 kašike ulja
  • origano
  • so
  • biber

Priprema:

Tijesto:
1. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, šećer, so i suhi kvasac.
2. Zatim dodati mlako mlijeko i otopljeni puter te ručno izmiješati. Postepeno dodavati brašno i mijesiti dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.

Fil:
1. Crni luk isjeći na kockice i propržiti na vrelom ulju. Potom dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem dolijevajući vodu po potrebi.
2. Kada je meso napola dinstano, dodati sok od paradajza, mljevenu papriku, origano i začine po ukusu pa dinstati dok suvišna tečnost ne uvri. Na kraju dodati kukuruz šećerac i promiješati.

Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm. Zatim okruglom modlom prečnika 8 cm izvaditi krugove.
2. Na svaki krug tijesta staviti kašičicu smjese od mesa a potom krajeve slijepiti. Punjene pogačice izvrnuti tako da krajevi tijesta budu okrenuti nadolje.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje a potom u njega poslagati pogačice. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 *C dok ne porumene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.