Pita s mesom

by | 10 Septembra, 2013

Pita-sa-mesom

Sastojci:

  • 1 pakovanje svježeg kvasca
  • 250 g margarina
  • 500 g mekog brašna
  • 2,5 dl mlijeka
  • 6 jaja
  • 400 g mljevene junetine
  • 2 krompira
  • 2 dl pavlake
  • 2 glavice luka
  • 0,5 ml ulja, začin C, biber

Priprema:

1. Kvasac otopiti u malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe, krompir obariti te izrendati na krupno rende, a luk sitno isjeckati.
2. U odgovarajućoj posudi pjenasto umutiti margarin, dodati brašno, nadošao kvasac, jedno jaje i dva žumanjka, te umijesiti glatko i elastično tijesto.
3. Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolijevanje vode dok meso ne omekša a tečnost ne uvri. U dinstano meso dodati krompir, pavlaku i preostala umućena jaja, promiješati i začiniti po ukusu.
4. Pripremljeno tijesto podijeliti na dva dijela, pa svaku polovinu istanjiti oklagijom i oblikovati prema veličini tepsije za pečenje.
5. Tepsiju nauljiti, posuti brašnom, te dno prekriti polovinom tijesta. Na podlogu od tijesta nanijeti pripremljen fil i preklopiti drugom polovinom tijesta.
6. Pripremljenu pitu premazati ostatkom bjelanaca i staviti u zagrijanu rernu da se peče dok ne porumeni.

Izvor: Dobra hrana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.