Raspuknuti slani muffini

by | 21 Januara, 2019

Sastojci:

Za tijesto:
500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog instant kvasca
1 kašika soli
2 kašičice šećera
300 ml toplog mlijeka
100 ml ulja
Za fil:
150 g šunke (ili salame po želji)
150 g sira trapista
1 veća zelena paprika
3 kašike kiselog vrhnja
100 g bijelog kravljeg sira
kašika sušenog vlasca
so, biber, bijeli luk

Priprema:

Pomiješati u većoj posudi brašno, so, kvasac i šećer. Postepeno dodavati toplo mlijeko i ulje pa umijesiti dizano tijesto. Pokriti ga čistim ubrusom i pustiti da počiva na toplom dok ne udvostruči obim.

Dok se tijesto diže pripremite fil. U posudi pomiješati naribanu šunku i sir trapist, dodati svježi sir i vrhnje, sitno nasjeckanu papriku i začine.

Uzdignuto tijesto razvaljati na radnoj površini u pravougaonik debljine cca pet milimetara. Izrezati ga na 12 podjednakih dijelova. Na svaki komad stavljati kašiku fila pa ga zamotati u obliku male loptice ili buhtlice, tako da sa donje strane prstima utapkate spojeve. Formirane loptice slažite u kalup za muffine u koji ste prethodno stavili i papirnate košarice (tako će se muffini lakše vaditi nakon pečenja) sa spojenom stranom prema dole kako fil ne bi curio na sve strane.

Vrh svake loptice lagano unakrsno zarežite oštrim makazama, muffine premažite razmućenim jajetom pa ih pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180ºC 20 minuta.

Izvor: recipeci.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.