Sočna pita s tri vrste sira

by | 19 Oktobra, 2017

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:

– 12 tankih kora za pitu
– 250 g feta sira
– 250 g mladog sira
– 250 g švapskog sira
– 2 dl pavlake
– 2 dl kisele vode
– 0,5 dl ulja, so
za preliv
– 0,5 dl ulja
– 4 jajeta
– 2 dl mlijeka
– 2 dl kisele vode

Priprema:

1. U vanglici sjediniti feta, švapski i izmrvljeni mladi sir. Dodati pavlaku i malo soli po potrebi, ukoliko sir nije dovoljno slan, pa dobro izmiješati da se dobije fina kremasta smjesa.
2. Tepsiju nauljiti i u nju složiti jednu na drugu četiri kore za pitu, svaku poprskati uljem i kiselom vodom.
3. Preko četvrte kore premazati polovinu fila od sira te opet prekriti sa četiri kore poprskane uljem i kiselom vodom. Isti postupak filovanja ponoviti još jednom i završiti korama.
4. Filovanu koru isjeći na krupnije kocke.
5. Posebno pripremiti preliv: umutiti jaja, ulje, mlijeko i kiselu vodu. Preliti preko pite i ostaviti je da miruje najmanje 60 min. da bi kore upile suvišnu tečnost (pitu takođe možete pripremiti
dan ranije i ostaviti u frižideru preko noći pa je ispeći ujutru). Peći u zagrijanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.
6. Pečenu pitu prekriti suhom krpom i ostaviti je da se prohladi kako bi kore omekšale.

IZVOR: POŠALJI RECEPT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.