Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Lisnato tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cm. Modlom u obliku kruga na tijestu izvaditi željene oblike. Potom uzeti malo manju modlu te pomoću nje na polovini krugova od tijesta izvaditi prstenove.
2. Pleh obložiti papirom za pečenje i na njega poslagati podloge od tijesta u obliku krugova. Ivice krugova od tijesta premazati umućenim jajetom i na njih prilepiti prstenove takođe u obliku krugova. Prstenove premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok se tijesto ne razlista i porumeni.
3. Dok se tijesto peče, pripremiti paštetu. Tunjevinu izvaditi iz konzerve i ocijediti od suvišne masnoće.
4. Sjediniti tunjevinu, crni luk, 50 g zelenih maslina, kisele krastavce, margarin, senf, sok od limuna i začine po ukusu. Izmiksati kako bi se dobila fina pašteta.
5. Pečene volovane napuniti paštetom od tunjevine i dekorisati maslinama.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept