Slasna domaća peciva s parmezanom i bijelim lukom

by | 13 Aprila, 2020

Sastojci:

500 g polubijelog brašna
1 kašičica šećera
1 kesica suhog kvasca
2 kašičice soli
350 ml tople vode
4 kašike maslinovog ulja
100 g maslaca
6 čenova bijelog luka
svjež peršun
1 kašičica soli
30 g naribanog parmezana

Priprema:

U posudu dodajte brašno, kvasac, šećer i so. Lagano pomiješajte i postepeno dodajte toplu vodu i dvije kašike maslinovog ulja. Miksajte lagano s nastavcima za tijesto. Kad se formira kugla, ugasite mikser.

Premažite čistu posudu s dvije kašike maslinovog ulja, prebacite tijesto, pokrijte ga krpom i pustite da se diže 90 minuta. Trebalo bi se udvostručiti. Kad se digne, prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i podijelite u dva jednaka dijela. Oba omotajte plastičnom folijom i pustite ih da odmore još 15-ak minuta.

Svaki dio tijesta pobrašnite i nasijecite oštrim nožem na osam jednakih dijelova i formirajte kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte poput užeta i zavežite čvor. Složite tijesto na papir za pečenje s većim razmakom, pokrijte i pusti da odmara još pola sata.

Pectei u rerni zagrijanoj na 200 stepeni otprilike 20 minuta.

Otopite maslac, dodajte zgnječeni bijeli luk pa ga kratko prepržite na tavici. Premažite gotova peciva, posolite, pospite parmezanom i nasjeckanim svježim peršunom.

Izvor: gastro.24sata.hr Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.