Categories KUHARICA

Zimnica: Ukiseljeni zeleni paradajz

Sastojci:

500 g zelenog paradajza
500 ml vode
150 ml sirćeta
kašičica soli papar u zrnu
2 ljute papričice
đumbir veličine palca
sjemenke korijandera
svježi komorač
par listova lovora
4 čena bijelog luka
manji crveni ili ljubičasti luk

Priprema:

Paradajz operite te ih zarežite nožem s donje strane kako bi kiselina učinila svoje i kako bi bile ukusnije. Sve sastojke osim paradajza, svježeg komorača, luka i ljute papričice, prokuhajte kako bi se sol rastopila s tim da đumbir narežete na male trakice. U staklenku slažite paradajz, svježi komorač, papričicu presječenu na pola, 2 čena bijelog luka i luk nasječen na četvrtine te sve prelijte tekućinom.

Čvrsto zatvorite te okrenite staklenke naopako kako bi se postigla neka vrsta vakuuma. Ohladite te ostavite na kiseljenju barem 10-ak dana. Ovako spremljena zimnoca odlično ide uz sve vrste pečenja, a odlična je i uz variva.

Izvor: 24sata.hr

Author: S. Vujanović

web-urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *