Lijek i voda: Najbolja kombinacija

by | 27 Septembra, 2013

Istraživanja pokazuju da mnogi pacijenti, umjesto s vodom, lijekove piju s onim što imaju na dohvat ruke – limunadom, čajem, mlijekom, kafom… To nikako nije dobra navika, jer neke namirnice reaguju nekontrolisano na koktel hemijskih agensa, što može da bude opasno po zdravlje. Uz malo opreza možete izbjeći te rizike.

lijek

Prije nego što posegnete za nekim lijekom ili preparatom minerala – provjerite da li u kombinaciji sa bezazlenim doručkom može izazvati burnu reakciju. Mnogi recimo ne znaju da se antibiotici ne piju s mlijekom. Prema podacima njemačkog Udruženja farmaceuta čak 315 sastojaka lijekova reaguje na namirnice, pri čemu su te supstance sadržane u preko 5000 popularnih lijekova, bilo da je za njih potreban recept ili ne. U kombinaciji s “pogrešnom” hranom njihovo dejstvo se pojačava ili slabi, a u svakom slučaju negativno utiče na terapiju.

Oprezno s grejpfrutom

Početkom devedesetih slučajno je otkriveno ekstremno djelovanje soka ovog voća. On sadrži bioflavonoide, koji pojačavaju dejstvo velikog broja lijekova – čak do 300 odsto i do tri dana! Ako se na primjer sredstva protiv glavobolje ili antialergetici unose sa sokom od grejpfruta, to može izazvati poremećaje srčanog ritma ili ubrzan rad srca, dok sredstva za snižavanje pritiska djeluju daleko jače nego inače, te u najgorem slučaju mogu da izazovu kolaps krvotoka. S jedne strane grejprut ima turbo-efekat na dejstvo lijekova, ali s druge umanjuje djelovanje drugog važnog lijeka – antibebi pilule na primjer. Zato bi osobe koje koriste pilule protiv začeća trebalo da izbjegavaju unošenje velike količine ovog soka.

Bez mliječnih proizvoda

Antibiotici su lijek izbora protiv bakterijskih upala. Ali, prilikom korišćenja antibiotika iz grupe tetraciklina trebalo bi izbjegavati mliječne proizvode barem dva sata poslije njegovog unošenja u organizam. Ova supstanca u kombinaciji s kalcijumom iz jogurta, sira ili mlijeka stvara takva jedinjenja, koje organizam ne može da razgradi. To značajno smanjuje djelovanje lijeka. Tako i mineralna voda bogata kalcijumom negativno utiče na dejstvo ovog antibiotika. Antibiotici koji koče djelovanje enzima DNK-giraza ne smiju se kombinovati s napicima koji sadrže kofein kao što su zeleni čaj, kafa, kola ili energetska pića, jer oni pojačavaju djelovanje kofeina, izazivajući nervozu i lupanje srca.

Bez konzervisane hrane

Protiv depresije se često prepisuju MAO-inhibitori koji blokiraju enzim monoaminoksidazu, koji razgrađuje određene neurotransmitere u mozgu, a upravo oni nedostaju depresivnim osobama. Pored toga, enzim MAO zadužen je za razgradnju hormona tiramina, koji se krije u mnogim vrstama sireva, trajnim kobasicama, konzervama ribe, proizvodima s kvascem, u pivu, crvenom vinu i proizvodima od soje. Ove namirnice su zabranjene pacijentima koji uzimaju antidepresive! Naime suficit tiramina može izazvati visok krvni pritisak, pa čak i krvarenja u mozgu. Uz to MAO-inhibitori imaju dugotrajno dejstvo, pa reakcije na pomenute životne namirnice mogu da nastupe čak i mjesec dana po prestanku terapije!

Jače od gvožđa

Budući da se gvožđe teško može nedoknaditi kroz ishranu, ljekari često prepisuju tablete gvožđa. Ali one djeluju samo ako se dva sata nakon toga ne jede špinatili pije crni čaj! Ti proizvodi sadrže oksalnu kiselinu koja sprečava apsorpciju gvožđa u crevima. Isto dejstvo imaju kafa, proizvodi bogati bjelančevinama, kao i preparati magnezijuma i kalcijuma.

Roštilj oduzima dah

Ugljendioksidi koji se stvaraju prilikom pečenja mesa na roštilju mogu da smanje dejstvo mnogih preparata protiv oboljenja disajnih puteva kao što je astma ili hronični bronhitis. Pažnju treba obratiti i na upotrebu crnog bibera, jer sadrži piperin koji blokira razgradnju jednog uobičajenog agensa protiv astme, takozvanog teofilina.

Špargla može izazvati trombozu

Osobe koje zbog kardiovaskularnih oboljenja uzimaju antikoagulante moraju da vode računa o jelovniku: hrana s velikom količinom vitamina K (kao brokule, zelena salata, špargla) je zabranjena, jer slabi dejstvo lijeka. Nasuprot tome, velike količine bijelog luka sprečavaju stvaranje ugrušaka, dakle pojačava dejstvo lijeka, pa zato i sa tim treba biti oprezan.

Izbjegnite rizike

Gazirani napici, biljni čajevi i voćni sokovi mogu da rastvore preparate koji nisu otporni na želudačne kiseline i neutrališu njihovo djelovanje.

Kada imate gorušicu, pomažu sredstva koja vezuju kiseline. Ako se ti preparati unose sa limunadom, oni mogu da povećaju koncentraciju aluminijuma u krvi, što u najgorem slučaju može izazvati grčeve, konfuziju i anemiju.

Pazite kada lijekove pijete s kafom, kola pićima i čajem – jer antibiotici podstiču djelovanje kofeina, a on opet slabi dejstvo neuroleptika (antipsihotika).

Nikako uz lijekove ne posežite za alkoholnim pićima, jer podstiču negativno djelovanje mnogih lijekova na jetru.

Izvor: novosti.rs