Nesanica tokom menopauze: Pronašli smo trik koji će vam pomoći da lakše zaspite

by | 10 Decembra, 2023

Tijelo žene je složen sistem, mijenja se tokom života pod uticajem spolnih hormona. To primijetimo svakog mjeseca dok osjećamo kako nam se raspoloženje i pogled na svijet mijenjaju u skladu sa ciklusom

U pubertetu, naše tijelo se sprema za izuzetno važan posao: počinju da funkcionišu jajnici i da svakoga mjeseca oslobađaju zdravu jajnu ćeliju. Potom ulazimo u fertilni period, period kada naše tijelo može da začne i iznese trudnoću. Poslije 40. godine počinju promjene koje postepeno dovode do menopauze.

Jajnici odlaze „na odmor“, nivo ženskih spolnih hormona se smanjuje, proces starenja se ubrzava. Tokom perioda pre menopauze, nekoliko godina pre poslednje menstruacije, a zatim sa početkom same menopauze, žena može doživeti vrlo neprijatne simptome. Može doći do malaksalosti, talasa vrućine, promjene težine i mnogih drugih problema. Žene, koje su inače sklone da se zatrpavaju obavezama, sklone su da zanemare vrijednost dobrog i dugog sna u ovom periodu. Nažalost, nesanica je jedan od nezgodnih simptoma.

Nova istraživanja pokazuju povezanost refleksologije i masaže – naučnike je zanimalo da li masaže stopala mogu poboljšati raspoloženje i kvalitet sna. Radili su sa grupom od 70 Turkinja koje su prolazile kroz menopauzu, od kojih je polovina primala masažu stopala svakog dana tokom sedmicu dana, a polovina nije. Istraživači su zatim zamolili žene da odgovore na pitanja o njihovom snu i raspoloženju. Nalazi ove studije pokazuju da masaža stopala tokom menopauze ne samo da može pomoći da duže spavate, već i da poboljšava raspoloženje.

Vježbanje u zrelim godinama: Kako ostati fit nakon pedesete?

Konkretno, žene koje su imale masažu stopala spavale su i do sat vremena duže od druge grupe, a autori studije kažu da su razlike u pospanosti i anksioznosti između dve grupe bile statistički značajne.

Ne morate nigdje da idete da biste primijenili ovo istraživanje na svoj život – jednostavno možete sebi da napravite refleksološku masažu stopala ili angažujete partnera da vam pomogne. Refleksologija može biti divan dodatak bilo kom postojećem ritualu prije spavanja.

 

ljepotaizdravlje.ba

TatyanaGl / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.