Zobena kaša = zdrava detoksikacija nakon praznika

by | 7 Januara, 2017

Idealan početak dana? Dobar doručak koji će nas pokrenuti, dati nam energiju, razbuditi, zasititi nas, a ipak nas neće naduti niti doprinijeti tome da se osjećamo teško. Mi imamo savršen recept za to! Pritom, ovaj doručak je idealan nakon prazničnih dana i kao lijek od prejedanja koje tada neizbježno stupi na scenu. 

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Riječ je o čuvenoj zobenoj kaši, koja je karakteristična jer ima nizak procenat masti, a visok udio vlakana, pa će vrlo brzo regulisati vašu probavu. Isto tako, zob je poznata kao namirnica koja snižava nivo lošeg holesterola u krvi.

Dakle, zobena kaša neutralisaće posljedice prazničnog prejedanja, i neće dodatno iziritrati stomak niti želudac. Upravo suprotno – “natjeraće” ga da profunkcioniše i podstaći će vašu probavu, posebno ako u nju dodate bananu. Treba znati i da zobena (ovsena) kaša stabilizuje šećer u krvi, smanjuje rizik od dijabetesa tip 2 i siromašna je kalorijama.

Ako u nju dodate komadiće voća, možete samo da “pojačate” benefite iste. Najbolje je da vaš izbor padne na bananu. Banana je bogata kalijumom koji ublažava negativne posljedice pretjerivanja u hrani i piću, a pritom i osnažuje imunitet i stimuliše rast korisnih bakterija u crijevima.

Kliknite na sljedeću stranicu… 

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Potrebni sastojci za domaću ovsenu kašu:

  • 80 grama zobenih pahuljica
  • 150 ml obične vode
  • prstohvat soli
  • ½ banane
  • ½ kruške

Priprema:

1. Kada voda provri ubacite zobene pahuiljice, a zatim ih kuhajte uz stalno miješanje minut ili dva. Treba da potpuno omekšaju i postanu kremaste.

2. Dodajte prstohvat soli, ponovo sve dobro promiješajte, i sklonite sa ringle. U kašu dodajte sitno sjeckanu bananu i krušku, a po želji i malo meda i cimeta.

Prijatno!

Izvor: lepotaizdravlje.rs