Pet prirodnih sredstava za čišćenje koje možete napraviti kod kuće

by | 19 Marta, 2020

Kada je riječ o ubijanju virusa u vašem domu, najbolje rješenje za čišćenje su zdrave alternative koje su snažne, ekološki prihvatljive i jeftine.

Mnogo uobičajenih, kupljenih sredstva za čišćenje u domaćinstvu sadrže mješavinu štetnih hemikalija – od kancerogenih do tvari koje uzrokuju alergije.

U nastavku vam predlažemo pet prirodnih sredstva koje možete napraviti sami za čišćenje površina u domu.

#1 Univerzalno sredstvo za čišćenje

Jednostavan sprej za čišćenje napravite miješanjem jedne šolje destilovanog ili jabukovog sirćeta s dvije šolje vode i dodajte pet kapi eteričnog ulja. Stavite mješavinu u sprej flašz i potresite. Naša omiljena eterična ulja su “lopovsko” eterično ulje (thieves oil – spoj nekoliko različitih eteričnih ulja)  ili ulje čajevca. Antivirusne, antibakterijske aromatične mješavine veoma su moćne i nekada su služile kao zaštita protiv kuge. No, ključan je miris koji će uspješno prekriti miris sirćeta.

#2 Dezodorišuće sredstvo

Jednostavno rješenje koje spaja sodu bikarbonu i vodu, najjednostavniji je način da se riješite neželjenih mirisa i ostavite prostor svježim i čistim. Da biste uklonili neželjene mirise, pomiješajte četiri kašike sode bikarbone u jednoj litri tople vode. Prelijte otopinu po površini i obrišite je sa spužvom.

#3 Topla voda i sirće

Kao sredstvo za čišćenje, sirće je najlakši i najjeftiniji trik. Miješanje jednakog dijela tople vode i destilovanog ili jabukovog sirćeta čini jednostavno antibakterijsko sredstvo za sve površine, od podova do pločica, laminata i linoleuma.

#4 Sredstvo za dezinfekciju daski

Opasne bakterije često borave na vrhu daske za rezanje i kuhinjskim površinama. Za jednostavno, organsko čišćenje sve što trebate je topla voda, limun, sirće i so. Operite dasku za rezanje u otopini jednakih dijelova tople vode i sirćeta. Iskoristite pola limuna, malo pošpricajte sirćetom te dobro očistite dasku i tako ćete ukloniti sve mirise. Dodajte so i trljajte limunom koji će tako ukloniti sve neželjene mrlje. Isperite vodom i osušite.

#5 Sredstvo za čišćenje drva

Kako bi očuvali sav drveni namještaj i površine, pomiješajte dvije šolje vruće vode s 1 i 1/2 kašikom maslinovog ulja i 1 kašičicom soka od limuna. To jednostavno rješenje čini sigurno i jednostavno sredstvo za čišćenje bilo koje drvene površine.

#6 Sredstvo za čišćenje kamena

Prilikom čišćenja mramora, granita ili prirodnog kamena, nježno rješenje za čišćenje sastoji se od dvije šolje tople vode i nekoliko kapi blagog deterdženta za pranje suđa. Jednostavno pomiješajte deterdžent s vodom, koristite spužvu za čišćenje površine i isperite vodom. Prilikom odabira deterdženta, klonite se mirisa citrusa i sirćeta, čija bi kiselost mogla nagrizati kamen.

Izvor: wall.hr Foto: Guliver/Getty Images

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.