Saznajemo: Čemu služe posljednje rupice na patikama

Ako ste se nekada zapitali čemu služe posljednje rupice na patikama, evo objašnjenja...

by | 26 Augusta, 2021

Posljednje rupice na patikama obično ostaju neiskorištene i skoro niko ne zna čemu služe. Smještene su sa strane i većina ljudi ih ne veže jer jednostavno ne znaju šta bi s njima.

One zapravo služe za imobilizaciju noge prilikom kretanja, a pogotovo trčanja te ujedno i za sprečavanje žuljeva. Nakon što zavežete patiku na ispravan način noga se ne može puno pomicati u njoj što onemogućava stvaranje žuljeva i potencijalne ozljede.

Kako zavezati patike s posljednjim rupicama?

Vezice provucite kroz posljednje rupice tako da provlačite vezicu s vanjske strane prema unutra. Ne treba križati vezice s druge strane, koristite onu koja je pored te rupice. Nemojte potpuno uvući vezicu već ostavite mali dio tako da se stvori mala omča. Napravite tako i s jedne i s druge strane tenisice.

Potom uzmite vezicu sa suprotne strane i provucite kroz malu omču. Napravite i na jednoj i na drugoj strani isto. Čvrsto zategnite potežući vezice prema dolje. Tako ćete stabilizirati stopalo u tenisici. Potom možete normalno zavezati tenisicu kako to i inače radite, pišu 24sata.hr.

 

radiosarajevo.ba

CokaPoka/getty Images via Guliver

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.