Tech neck – šta je to i kako se riješiti ovog problema?

by | 2 Februara, 2022
Tech neck šta je to

Tech neck je dijagnoza koju vjerovatno imate i vi! A odgovor na pitanje kako se riješiti ovog problema slijedi u nastavku…

U pitanju je dijagnoza koju vjerovatno imate i vi: hronična bol u vratu izazvana dugotrajnom upotrebom tehnoloških uređaja.

Tech neck – šta je to?

Naime, dok koristimo pametni telefon, računar ili tablet, glava je nagnuta prema naprijed, što opterećuje ne samo vrat nego i cijelu kičmu.

Naime, glava prosječnog čovjeka teška je od četiri do šest kilograma. A kada je sagnete pod uglom od 15 stepeni, težina koja pritišće kičmu iznosi 12 kilograma. Zbog toga su, osim bolova u vratu i napetosti ramena, posljedica i problemi s drugim dijelovima kičme, a tech neck može izazvati i glavobolju, utrnulost udova, pa čak i bol u vilici. Kada glavu sagnete pod uglom od 45 stepeni težina raste na više od 20 kilograma. Dodajte tome i četiri ili pet sati gledanja u mobilni telefon ili računar svakog dana – i dobili ste dijagnozu!

Tech neck – kako se riješiti ovog problema?

Pripazite na to da vam ekran bude u visini očiju, češće pravite pauze pri radu te izvodite vježbe istezanja i jačanja vratnih mišića.

Za početak, trebalo bi da se oslobodite loše navike – a tu mislimo na korištenje telefona i ostalig gadgeta iz navike ili dosade. Odredite dio dana kada vam telefon / tablet neće biti u rukama. Prošetajte ili praktikujte bilo koju aktivnost tokom koje nećete gledati u telefon.

S vremena na vrijeme odmaknite se od monitora, a ako morate da ga koristite (posao) – pravite kratke pauze na svakih 20-ak minuta rada. Protegnite noge, odmorite oči!

Pročitajte i… Vježbe za ukočen vrat i ramena

Jedan od savjeta je da što manje sjedimo kad god je to moguće. Ako biste mogli da radite stojeći  to bi bilo idelano. Česte promjene položaja takođe su dobra prilika da procijenite svoje držanje i nivo nelagode ili boli.

Evo i prijedlog jedne vježbe za opuštanje… Dok sjedite, položite gležanj preko suprotnog koljena i duboko udahnite, otvarajući kuk. Ova će vježba pomoći da opustite donji dio leđa, a usto rasterećuje kičmu, pomaže u funkciji jetre i povećava prostor za pluća…

ljepotaizdravlje.ba

tommaso79 / iStock via Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.