Kikiriki i lješnjak smanjuju rizik od karcinoma dojke

by | 11 Decembra, 2013

Djevojke i mlađe žene koje redovno konzumiraju kikiriki i lješnjak, posebno puter od ovog koštunjavog voća, mogu da smanje rizik od karcinoma dojke za čak 39 procenata. Istraživanje medicinske škole na Harvardu i bolnice Brigam, koje je obuhvatilo više od 9.000 mlađih pripadnica ljepšeg pola dokazalo je da namirnice bogate biljnim bjelančevinama i mastima imaju velikog udjela u očuvanju zdravih grudi.

zdrava hrana

Naučnici su pratili navike u ishrani ispitanica od devet do 15 godina, a uporedo s tim su išle na redovne preglede grudi gdje su konstatovane eventualne promjene, benigne ili maligne. Rezultati su pokazali da žene, koje su jele 2 šake kikirikija i lješnjaka ili dvije porcije putera od kikirikija jednom sedmično, čak 40 posto su rjeđe oboljevale poslije 30. godine.

Za potpunu zaštitu od ove vrste bolesti, dr Graham Koldic iz naučno-istraživačkog tima preporučuje da se dva puta sedmično konzumira po 30 grama butera od kikirikija uz uobičajenu ishranu.

“Žene koje su alergične na kikiriki, mogu da jedu i lješnjak. Osim ovih namirnica, povoljan učinak na zdravlje grudi pokazali su i pasulj, sočivo i soja”, naglašava dr Koldic.

Istraživanje je takođe pokazalo da konzumiranje alkohola u periodu adolescencije povećava rizik od karcinoma dojke za 11 procenata.

Izvor: novosti.rs