Danijela Jokić Vaislay: Samoosnaživanje – Kako podići sebe kada padnemo i ojačati svoju ličnu moć

by | 29 Juna, 2023

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba odgovara na pitanje samoosnaživanje – kako podići sebe kada padnemo i ojačati svoju ličnu moć

Samoosnaživanje je proces jačanja lične moći i donošenja odluka koje vode do osjećaja ispunjenosti i sreće. Prakticiranje samoosnaživanja ključno je za vođenje ispunjenog života i postizanje naših ciljeva. Bilo da tražite napredovanje u karijeri, izgradite bolje odnose ili poboljšate samopouzdanje, prakticiranje samoosnaživanja može vam pomoći u procesu.

Samoosnaživanje podrazumijeva donošenje odluka koje su u skladu s našim vrijednostima i uvjerenjima i preuzimanje odgovornosti za ishode tih odluka. Samoosnaživanje je proces osnaživanja sebe, jačanje svoje lične moći, kao i prakticiranje samoohrabrivanja i samosuosjećanja (‘podizanje sebe’ kada padnemo).

Lično osnaživanje također podrazumijeva razvijanje pozitivnog načina razmišljanja, sticanje povjerenja u vlastite sposobnosti, kao i osvještavanje da naše misli, uvjerenja i akcije imaju značajan utjecaj na naše živote i da imamo moć da ih promijenimo. Lično osnaživanje zahtijeva razvijanje samosvijesti i poduzimanje radnji koje su u skladu s našim vrijednostima i ciljevima.

Prvi korak u prakticiranju ličnog osnaživanja je identificiranje životnih područja u kojima osjećate da predajete ličnu moć:

* Odnosi – Da li se osjećate kao da se uvijek (ili često) prilagođavate i negirate svoje istinske zelje, osjećaje i potrebe, da biste ugodili drugima u svojim vezama? Da li stalno tražite validaciju od drugih? Evaluirajte svoje odnose i odredite gdje možda žrtvujete svoje potrebe i vrijednosti.

* Finansije – Da li vam je teško reći ne kupovini stvari koje vam nisu potrebne? Da li radite na uvećanju vase finansijske pismenosti i svom mindset-u za novac? Analizirajte svoje potrošačke navike i svoja uvjerenja o novcu, kao i mogućnosti kreiranja većih ili višestrukih izvora prihoda, kako biste mogli povratiti kontrolu nad svojim financijama.

* Karijera – Da li se osjećate ‘zaglavljeni’ u svom poslu ili bez smjera u karijeri? Odvojite malo vremena da identifikujete svoje vještine i strasti i istražite mogućnosti karijere koje su u skladu s njima.

* Zdravlje – Da li zanemarujete svoje fizičko ili mentalno zdravlje? Napravite plan da date prioritet brizi o sebi, bilo da to znači odvajanje vremena za vježbanje, terapiju ili meditaciju.

* Upravljanje vremenom – Da li se osjećate kao da nikada nemate dovoljno vremena u danu? Identificirajte aktivnosti koje oduzimaju dragocjeno vrijeme i odredite prioritete zadataka.

Kako prakticirati samoosnaživanje

Evaluirajte svoje odnose – Toksični odnosi mogu iscrpiti vašu energiju i otežati održavanje pozitivnog načina razmišljanja. Odvojite vrijeme da razmislite o ljudima u svom životu i razmislite koji odnosi mogu negativno utjecati na vas. Potražite ljude u svom životu koji vas ohrabruju i podržavaju u vašim ciljevima.

Izlažite se informacijama  i ljudima koji će vam pomoći u jačanju vaše lične moći. Budite intencionalni u pogledu materijala koji čitate i gledate i birajte sadržaj koji vas inspiriše i motivira. Pohađanje radionica ili seminara fokusiranih na lični razvoj može ponuditi nove perspektive i ideje, kao i priliku da se povežete s pojedincima koji isto misle i imaju slične ciljeve i ambicije.

Prioritizirajte brigu o sebi – To može uključivati odvajanje vremena za vježbanje, meditaciju ili druge aktivnosti koje vam donose radost i opuštanje.

Postavite granice u odnosima – Naučite da kažete ne kada je to potrebno kako biste izbjegli preveliku posvećenost ili preuzimanje prevelike odgovornosti. Postavljanje granica može pomoći u izgradnji iskrenijih odnosa, jačanju vašeg osjećaja sopstvene vrijednosti i samopoštovanja, kao i dugoročno spriječiti sagorijevanje.

Prakticirajte samosuosjećanje – Vježbajte samosuosjećanje tako što ćete se prema sebi odnositi s istom ljubaznošću i razumijevanjem kao što biste ponudili prijateljima. To uključuje priznanje svojih ograničenja i grešaka bez osuđivanja ili samokritike.

Slavite svoje uspjehe

Prepoznavanje, evidentiranje i priznavanje vaših postignuća, bez obzira koliko mala izgledala, pomaze u izgradnji samopouzdanja i samopoštovanja, kao i jačanju osjećaja lične vrijednosti.

Potražite podršku kada je to potrebno

Potražite lokalne grupe za podršku ili online zajednice u kojima se možete povezati s drugima koji razumiju vaše probleme i mogu vam pružiti korisne savjete. Razmislite o life coaching-u, psihoterapiji, ili savjetovanju – stručna pomoć može vam ponuditi vrijedne smjernice i podršku za prevazilaženje ličnih prepreka i izazova, dok vam profesionalni mentor može pružiti vrijedan uvid i savjet u snalaženju u izazovima i postizanju ciljeva.

Imajte na umu da lično osnaživanje nije odredište već putovanje. Prihvatite izazove i prilike koje vam se nađu na životnom putu i izgradite sebe u osobu koja se sa njima može uspješno i hrabro nositi, jer ćete imati unutarnji emotivni kapacitet da podignete sebe kada padnete i neuspjehe transmutirate u vrijedne životne lekcije koje će vam u budućnosti služiti.

Danijela Jokić Vaislay: Šta su plemeniti ciljevi i kako nam mogu pomoći da se osjećamo ispunjenije

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

Ridofranz / iStock / Getty Images Plus