Danijela Jokić Vaislay: #WomenEmpowerment – 6 prednosti mentorstva za uspjeh i profesionalni rast

by | 12 Septembra, 2023

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba otkriva 6 prednosti mentorstva za uspjeh i profesionalni rast

Mentorstvo je dinamičan i suradnički odnos u kojem iskusniji ili obrazovan pojedinac, poznat kao mentor, pruža smjernice, podršku, savjete i mudrost manje iskusnoj ili obrazovanoj osobi, poznatoj kao mentij ili štićenik. Mentorstvo se može odvijati u različitim okruženjima, kao što su obrazovanje, radno mjesto ili lični razvoj. Krajnji cilj mentorstva je da se olakša rast, razvoj i uspjeh mentija.

Prednosti mentorstva sam lično iskusila radom sa svojom mentoricom, Vanjom Beukelman Pavlović, koja mi je od početka mog rada kao life coach bila velika podrška, vodič i uzor u radu. Nedavno smo zajedno održale predavanje na temu osnaživanja žena i spomenule da je jedan od moćnih načina podržavanja i osnaživanja žena upravo mentorstvo. U ovoj kolumni sam, stoga, podijelila neke od najznačajnijih prednosti mentorstva, koje su potvrđene i istraživačkim studijama.

#1 Transfer znanja i razvoj vještina

Istraživanja su dosljedno pokazala da pojedinci s mentorstvom teže stjecanju novih vještina i znanja brže od onih koji uče u izolaciji. Studija objavljena u Journal of Applied Psychology (Eby i dr., 2008) pokazala je da zaposleni koji su dobili mentorstvo pokazuju viši nivo znanja i vještina vezanih za posao, doprinoseći njihovom profesionalnom rastu i razvoju.

#2 Povećano samopouzdanje

Jedan od najtransformativnijih aspekata mentorstva je jačanje samopouzdanja. Kada neko vjeruje u vas, podržava vaše težnje i vodi vas kroz izazove, to može imati dubok utjecaj na vaše samopoštovanje. Studija objavljena u časopisu Journal of Vocational Behavior (Chao i dr., 1992) otkrila je da su pojedinci sa mentorima pokazali veće samopouzdanje u svoju sposobnost da postignu profesionalne ciljeve.

#3 Jačanje motivacije

Mentor ne samo da daje savjete i smjernice, već služi i kao izvor inspiracije i uzor mentiju. Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Career Development (Allen i dr., 2004), mentiji često doživljavaju povećanu motivaciju da teže izvrsnosti, što proizilazi iz podrške i ohrabrenja njihovih mentora.

#4 Networking

Vaš mentor vas može upoznati s vrijednim kontaktima, pružiti uvid u vašu industriju, ili vas preporučiti potencijalnim poslodavcima ili saradnicima. Studija objavljena u časopisu Academy of Management Journal (Higgins & Kram, 2001) pokazala je da mentorirani pojedinci imaju tendenciju da imaju veće i raznovrsnije mreže, koje mogu otvoriti vrata raznim mogućnostima.

#5 Dugoročno napredovanje u karijeri

Istraživanja su dosljedno pokazala da je veća vjerovatnoća da će pojedinci koji su imali mentore tokom svoje karijere dostići više pozicije i ostvariti veće prihode. Studija objavljena u Harvard Business Review (HBR, 2019) objavila je da je 84% izvršnih direktora imalo mentore, dodatno naglašavajući značajnu ulogu mentorstva u napredovanju u karijeri.

#6 Emocionalna podrška

Mentorstvo također pruža emocionalnu podršku tokom izazovnih vremena. Studija objavljena u Journal of Management Development (Scandura, 1992) otkrila je da mentorski odnosi često imaju značajnu emocionalnu komponentu koja doprinosi dobrobiti mentija.

Kao što navedene istraživačke studije naglašavaju, mentorstvo je jedan od značajnih faktora uspjeha. Stoga, ako već nemate mentora, potražite nekoga ko vam je uzor i od koga biste voljeli učiti i dobiti savjet. Ukoliko imate vrijedno iskustvo, znanje i vještine koje možete prenijeti drugim ženama, postanite nekome mentor. Za žene savremenog doba, imati drugu ženu kao mentora, koja im može prenijeti znanje, vještine i dragocjeno iskustvo, pružiti im emotivnu i profesionalnu podršku i upozoriti ih na početničke greške, može biti neprocjenjiva pomoć i podrška u ličnom i profesionalnom razvoju.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

nd3000 / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.