Počela je vladavina vibrantno plave: Kako ova boja utječe na raspoloženje?

by | 12 Septembra, 2023

Plava boja može imati različite emocionalne učinke na ljude i utjecati na raspoloženje na brojne načine

Vibrantna plava boja, poznata i kao jarko plava, povezuje se sa energijom, vitalnošću i živahnošću. Ova boja može potaći osjećaj uzbuđenja i akcije, što može rezultirati povećanom produktivnošću i motivacijom.

Jarko plava boja može pružiti osjećaj svježine i vedrine te potaći kreativnost i inspiraciju. To može biti korisno u umjetničkom radu, dizajnu ili bilo kojem kreativnom procesu. Od minimalističkog skandinavskog, mediteranskog do eklektike – plava boja prikladna je za sve. Prve asocijacije na plavu boju su opuštanje, mir i oni najvrijedniji hygge momenti.

Prošetali smo Sarajevom i sa raspoloženim domaćinima i turistima kreirali posebne hygge momente. Bilo je zanimljivo gledati kako doživljavaju JYSK plavu stolicu koja je zalutala na ulicu.  Različite situacije i uhvaćeni momenti kod sudionika su potaknuli osmijeh, osjećaj radosti i opuštanja.

Sa jedne strane zabilježene su spontane, autentične reakcije a sa druge oni koji su željeli pozirati nudili su svoju jedinstvenu vizuelnu priču. Kako je sve izgledalo pogledajte u nastavku.

Posebna boja i JYSK stolica izmaknuta iz svog uobičajenog okruženja potaknuli su osjećaje znatiželje i radosti. Tu je urarka koja pozira ispred svoje radnje i kao da govori “Zastanite na tren, usporite satove svog života”.

Strankinja koja šeta Sarajevom sa elegantnim šeširom i snima, kao u kadru nekog filma biva i sama uhvaćena kamerom.

Na Baščaršiji, okružena stoljetnim simbolima grada plava stolica pronalazi djevojku u svojoj boji, haljina i torba su istovjetne. Tinejdžer ispod grafita kod Pozorišta mladih u svom virtualnom svijetu ne primjećuje stvarne momente kao što ni gomile turista na Baščaršiji ne primjećuju uljeza među ponuđenim atrakcijama.

Jedinstvenost grada uz dinamiku prolaznika i statičnost stolice kao kontrast kao da ukazuje na prolaznost nasuprot trajnim vrijednostima. Razmislimo i u sveopštoj užurbanosti života dopustimo sebi da usporimo, zastanemo i primjetimo značajne momente, ljude oko nas, istinske vrijednosti i emocije.

 

ljepotaizdravlje.ba

Foto&video: Dino Vehabović / Realizacija: Suzana Šačić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.