4 navike koje će vam pomoći da uvijek imate čist stan

by | 7 Maja, 2024

Čist stan koji je pritom uvijek uredan san je svakog od nas. Međutim, da li je to uopće moguće?

Skoro svi imamo poznanike čiji stanovi uvijek izgledaju čisto i uredno, te se često zapitamo kako u tome uspijevaju. Uvijek nam izgleda, koliko god da čistimo, da stan jednostavno nije dovoljno uredan i čist. Koja je tajna?

Donosimo vam četiri navike koje vam mogu pomoći da vaš stan uvijek bude uredan i čist.

Po stanu se ne smije hodati u cipelama

Bonton zabranjuje izuvanje, ali to se odnosi samo na goste. Oni dolaze povremeno i nakon njihovog odlaska vas svakako čeka čišćenje. Ukućani, koji žive u stanu, mogu se po njemu kretati samo u kućnim papučama. Ulazak u stan u cipelama ne samo da povećava prljavštinu, već može biti i opasan. Ulična prljavština nije dobra za zdravlje, pa je preporučljivo da cipele uvijek ostavite u hodniku. I ne, ne treba ni na trenutak da uletite da nešto uzmete.

Tajna čistog stana – stanari odmah pospremaju za sobom

Ovo je navika koju je najteže postići jer je potrebno da ukućani steknu naviku da očiste svoj nered. Zamislite da svako za sobom pokupi svoje stvari, tašne, veš spusti u korpu, uredno ga složi u ormar, opere suđe za sobom, pobaca svoje smeće, složi svoj krevet… Da, to što svako sklanja za sobom je najveća tajna stana koji je uvijek čist.

Nikada ne izlazite iz sobe praznih ruku

Ne morate da čekate vikend i detaljno spremanje da biste sve stvari vratili na svoje mjesto. Dovoljno je da svaki put kada izlazite iz neke sobe iz nje ponesete po jednu stvar koja joj ne pripada. Ovo može imati ogroman utjecaj na čistoću vašeg stana.

Tajna za čist stan je i da radite nekoliko stvari istovremeno

Kako bi sve bilo na svom mjestu važna je vještina multitaskinga. Pa tako dok razgovarate sa članovima vaše porodice, možete da slažete odjeću i stavljate u ormar. Tako ćete pametno raspolagati svojim vremenom, a stan će biti čistiji.

ljepotaizdravlje.ba

iStock/Getty Images Plus