Natjerajte druge da vas čuju

by | 26 Augusta, 2011
Vaša djeca vas ne shvataju ozbiljno? Ni muž vas ne ferma? Nemate autoritet na poslu? Da li vam je palo na pamet da nije cijeli svijet naopak, već da vi ne govorite stvari na pravi način.
Najbolje ideje propadaju ako su saopštene tako da ne ulivaju povjerenje. Nije važno samo šta ste rekli nego i kako ste nastupili. Vaš ton, brzina govora i izbor riječi doprinose kompletnom utisku o vama više nego sam sadržaj poruke. Od toga zavisi da li će vas drugi doživjeti kao pouzdanu i kompetentnu osobu ili kao psa koji laje a vjetar nosi.
U knjizi Lois Frankel "Fine djevojke ne postaju šefovi" opisane su najveće greške koje žene prave dok govore, a zahvaljujući kojima ih drugi ne uzimaju za ozbiljno. Mi vam prenosimo neke od njih.
 
1. Ne pretvarajte mišljenje u pitanje
Žene postavljaju pitanje umjesto da kažu šta misle i to je jedna od najčešćih grešaka koju prave. Time zapravo pokušavaju da kažu nešto, a da ne budu doživljene kao suviše direktne ili napadne. Ako postavljate pitanja kako biste prikrili mišljenje, to je kao da pokušavate da naučite psa da recituje – vas frustrira, a njemu smeta. 
Savjeti
• Svaki put kad osjetite da ćete mišljenje pretvoriti u pitanje, zastanite i recite šta imate.
• Pitanja postavljajte kad vam treba informacija ili tuđe mišljenje.
• Ideje saopštavajte afirmativno i branite svoj prijedlog.
 
2. Izbjegavajte uvodne priče
Zamislite ormar u kojem vlada nered, pa ne vidite šta se nalazi unutra. Isto je i sa riječima, što ih je više, poruka je rasplinutija i malo je vjerovatno da će vaš sagovornik ili slušalac shvatiti šta ste htjeli da kažete. U strahu da će biti shvaćene kao napadne, žene se služe uvodom kao sredstvom za ublažavanje poruka, što je greška. 
Savjeti
• Prvo saopštite poentu. Prije nego što progovorite, sredite misli i zapitajte se šta je glavna tema
• Govorite kratko i jasno. 
• Uvijek počinjite afirmativno, a potom iznesite problem.
 
3. Ne objašnjavajte
Višak riječi ublažava poruku, a žene ne vole da zvuče moćno, pa previše objašnjavaju. Osim toga, mnoge se boje da nisu bile sasvim jasne. Želeći da budu savršene, nastavljaju priču i kad kažu poentu. 
I, na kraju, suvišnom pričom žene nadoknađuju svoju nesigurnost. 
Savjeti
• Skratite obrazloženje za 50-75 posto.
• Poentu potkrijepite sa samo dva ili tri dobra argumenta. 
• Nije neophodno da kažete sve što znate o temi. Ponekad je manje zapravo više.
 
4. Ne tražite dozvolu
Jeste li primijetile da muškarci nikada ne pitaju za dozvolu, a da žene pak pitaju za dozvolu više iz navike. Međutim, svaki put kad žena traži dozvolu da nešto uradi ili kaže, narušava svoj ugled i vraća se u poziciju djeteta. Takođe, to znači da dozvoljava mogućnost da bude odbijena. Ako tražimo dozvolu prije nego što nešto uradimo, vjerovatno ćemo izbjeći da nas optuže za grešku, ali nas zato neće doživjeti kao odlučne i spremne na rizik.
Savjeti
• Obavijestite ostale o svojim namjerama, ne tražite dozvolu. 
• Obavještavajući ih, iskazujete im poštovanje, ali vaši postupci ne smiju biti predmet njihovog odobrenja.
• Promijenite pitanje "Da li je u redu da sutra radim od kuće, očekujem dostavu u podne", u izjavu "Sutra ću raditi od kuće, čekam dostavu".
 
5. Ne izvinjavajte se
Izvinjenje za nenamjerne ili sitne greške narušava naše samopouzdanje, ali i povjerenje koji drugi imaju u nas. Ako se s nekim nehotice sudari na ulici ili napravi neku sitnu grešku na poslu, žena će se prije izviniti nego muškarac. To nam je u krvi, umjesto da se suočimo sa izvorom greške – kolega nam je nešto loše objasnio. To je tehnika izbjegavanja konflikta, ali takva da se vi osjećate krivom i onda kada zapravo niste. 
Savjeti
• Prestanite da se bespotrebno izvinjavate.
• Ako napravite grešku vrijednu izvinjenja, izvinite se samo jednom, a onda se preusmjerite na rješavanje problema.
• Sklonost da se izvinjavate pretvorite u objektivno ocjenjivanje onoga što je bilo loše i u način da to popravite.
• Ne služite se izvinjenjima da biste, ako ste na nižem položaju, pridobili nečije simpatije.
 
6. Ne omalovažavajte postignuća
Mada žene ne drže monopol na upotrebu omalovažavajućih riječi, koriste ih definitivno više od muškaraca. Odgovarajući na čestitke ili komplimente, žene često izgovaraju kako to stvarno nije ništa ili kako su samo imale sreće. 
Savjeti
• Objektivno opišite svoja dostignuća, ne pokušavajući da ih karakterišete. Izbjegavajte izraze tipa "iznenadila sam samu sebe".
• Ako hoćete da budete skromni, kažite to ovako: "Hvala. Ponosim se postignutim i zahvalna sam onima koji su mi pomogli da to ostvarim".

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.