Danijela Jokić Vaislay: Kako ojačati svoju ličnu moć – Zašto nam treba više novaca i moći u rukama žena

by | 21 Februara, 2024

Danijela Jokić Vaislay, life coach, u novoj kolumni za www.ljepotaizdravlje.ba otkriva kako ojačati svoju ličnu moć

Hiljadama godina unazad moć žena bila je opresirana, a finansijska moć žena limitirana time čije su kćerke, ljubavnice, ili supruge. Ne začuđuje stoga što kod mnogih žene pojmovi ‘moć’ i autoritet’ izazivaju otpor i ‘nelagodu’. Moje klijentice na liderskim pozicijama (CEO, CFO) kao i preduzentice često su imale izazov po pitanju asertivnosti, autoriteta i postavljanja jakih granica u kompanijama i biznisima.

Kako bismo ojačali ličnu moć važno je prije svega da se zapitamo u kojoj mjeri smo našu ličnu moć predali drugim ljudima i/li životnim okolnostima.

Napravite samorefleksiju o vašoj ličnoj moći i razmislite:

  • U kojoj sferi života možda predajete svoju moć i odričete je se?
  • Da li ste osoba koja je dosljedna sebi i koliku moć vladanja imate nad sobom?
  • U kojoj sferi života možda trebate postaviti bolje granice, asertivno komunicirati i naučiti se bolje zauzeti za sebe?
  • Da li ste osoba koja previse udovoljava drugima i zapostavlja svoje snove, potrebe, ciljeve i lične i profesionalne aspiracije zbog drugih?
  • Da li i u kolikoj mjeri prepuštate drugima da donose odluke za vas (finansijske, profesionalne, ili lične prirode)?
  • Da li i u kolikoj mjeri koristite manjak finansijskih sredstava kao izgovor zašto nešto ne možete promijeniti ili postići (pri tome zanemarujući svoju kreativnost, inteligenciju, svoju moc ko-kreiranja svoje realnosti i sve resurse koje imate raspolaganju)?
  • Kako bi vam jačanje vašeg autoriteta i vaše lične moći moglo pomoći da budete bolji lider, preduzetnik, coach/ savjetodavnik, aktivista, ili roditelj?
  • U kojoj vas mjeri vaša lična uvjerenja o tome šta kao žena (ne) možete postići sputavaju u vašem ličnom i profesionalnom ostvarenju?

Novac je usko povezan sa moći, jer nam daje priliku da imamo vise slobode nad svojim životom, odlukama i izborima. Imajući u vidu to da su žene tek u 20. vijeku počele da se (u većini zemalja i u većem broju) ostvaruju na profesionalnom planu, akademski obrazuju, dobile priliku da budu financijski neovisne od muškaraca, obavljaju liderske pozicije i pokreću vlastite biznise, moramo imati na umu da su kultiviranje naše lične moći, investiranje novaca, poduzetništvo, kao i upravljanje novcem relativno nove vještine koje kao žene učimo.

Feministički pokret donio nam je mnoge slobode (koje nažalost u nekim državama žene još uvijek nemaju – poput prava na obrazovanje i donošenje važnih odluka o svom životu), no sada je vrijeme da napravimo korak dalje i radimo na kultiviranje lične moći kao i finansijske moći.
Da bi postigle ravnopravnost i dokazale da su žene ‘ravnopravne’ sa muškarcima, žene su morale da dokažu da su sposobne da postignu iste (i bolje) rezultate, no to su generalno činile (uslijed nedostatka ženskog modela liderstva i poslovanja) modelirajući i kopirajući muški način liderstva i poslovanja (počevši od samog stila odijevanja). No, vrijeme je da se podsjetimo da su žene fiziološki i psihološki različite od muškaraca, te da počnemo da inkorporiramo i ženske kvalitete, fiziološke i emotivne potrebe žena, kao i ženski način poslovanja u liderske vještine i biznise pokrenute od strane žena. Iako živimo u 21. vijeku i vidimo više žena na prominentnim i liderskim pozicijama, trenutno je samo u Španiji (!) izglasan zakon da žene mogu da uzmu dva dana odmora tokom menstrualnog ciklusa.
Ražalosti me svaki puta kada čujem da upravo žene liderice u mnogim kompanijama ne pokazuju dovoljno razumijevanja za menstrualne bolove, periode mučnine tokom trudnoće, izazove majčinstva, ili potrebu za dužim porodiljnim odsustvom. Iako su u mnogim slučajevima i žene liderice ograničene zakonskim propisima i politikom kompanija, ono što svaka žena drugoj ženi može da pruži je empatija, razumijevanje, kao i konstruktivan dijalog u timu o ovim pitanjima i razmatranje zajedničkih prijedloga o mogućim rješenjima koje neće ugroziti produktivnost rada.
U Indiji (gdje je mnogo žena napuštalo posao zbog prekratkog porodiljnog odsustva) sve više kompanija uvodi day-care centre za djecu uposlenica unutar firme, gdje ih majke mogu dovesti, nahraniti na pauzama, te tokom radnog dana gledati na kamerama. Ovo je pokazatelj kako se sa kreativnim idejama mogu iznaći pozitivna rješenja, dok se istovremeno kolektivno radi na sistemskom mijenjanju zakonskih regulativa.
Sve više naučnih istraživanja pokazuju da ženske kvalitete poput empatije, saradnje i emotivne inteligencije mogu pozitivno utjecati na uspjeh kompanija kao i na ispunjenost  i zadovoljstvo zaposlenih, te navode da je ženski način liderstva ‘liderstvo budućnosti’. Žene također osjećaju i veću želju da doniraju novac u plemenite svrhe i volontiraju, uslijed jače razvijene empatije.
Novac i moć u rukama žena mogu nam pomoći da izgradimo ljepši, ekološki svjesniji i humaniji svijet. Mentorstvo, life i biznis coaching, ženski način liderstva, ženski model preduzetnistva zasnovan na saradnji i želji za pomaganjem drugima i pravljenjem pozitivne razlike u zajednici/ svijetu, saradnja žena, edukacije za žene o preduzetništvu, upravljanju novcem, investiranju i kreiranju višestrukih i pasivnih prihoda nam u tome mogu pomoći.

Više o Danijeli i njenom radu možete pročitati
na stranici: www.danijelajokicvaislay.com
Instagramu: danijela_lifecoach
Facebook: danijelajv

ljepotaizdravlje.ba

Instagram

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.