Donosimo sve što ste željeli znati o korištenju menstrualne čašice, a niste se usudili pitati

by | 23 Oktobra, 2022

Kažu da ko jednom proba menstrualnu čašicu, više se ne vraća tamponima i ulošcima

Dovoljna je samo jedna za cijelu menstruaciju, lišeni ste brige s njom čak do 12 sati i ekološki je prihvatljivija od ostalih opcija. Ako razmišljate o tome da je isprobate, evo što bi sve trebali znati o njenom korištenju.

Menstrualna čašica nije proizvod koji je u potpunosti nov na tržištu, međutim mnoge žene možda nisu čule za njega, neke su čule preko drugih koje ga koriste, neke su isprobale same. Za veliki dio to je tek nešto pomalo čudno i neobično.

Šta je menstrualna čašica?

Ona je u pravilu višekratna alternativa za uloške i tampone. Menstrualna čašica umetne se u vaginu i puni menstrualnom krvi tokom ciklusa. Može se izvaditi po potrebi nekoliko puta dnevno, ovisno o količini krvi koja se nakupi, proliti sadržaj u wc, oprati i ponovo umetnuti. Jedna menstrualna čašica može zamijeniti veliki broj uložaka ili tampona.

Ima izgled male silikonske čaše za vino, sa malim produžetkom na dnu, bez stalka.

Da li je menstrualna čašica sigurnija od tampona?

Ne postoje veći rizici ni za jedan ni drugi proizvod ako se pravilno koriste. Logično je ako se tamponi ne mijenjaju onoliko često koliko je potrebno u ovisnosti od jačine krvarenja, da može doći do komplikacija u vidu raznih infekcija. Postoje i razne hemikalije u tamponima koje mogu imati štetan učinak kod pojedinih žena, međutim i to sve ovisi o osjetljivosti pojedine osobe i vrsti tampona koji se kupuju. U pravilu, većih problema ne bi smjelo biti, ali s naglaskom na pravilnu upotrebu.

Kod menstrualne čašice takvih rizika zapravo nema, kod svakog vađenja treba je samo dobro oprati i ponovno umetnuti. Izrađena je od materijala koji su neškodljivi i lako prianjaju.

Kako se umeće?

Za početak, prije samog umetanja obavezno operite ruke. Čašica je izrađena od mekog silikona, tako da ju bez problema možeš saviti za lakše umetanje.

Prije objašnjena jedna napomena: ukoliko imate spuštenu maternicu ili samo čudno oblikovanu vaginu moguće je da vam menstrualna čašica neće lijepo nalijegati. U tom slučaju najbolje je posavjetovati se sa ginekologom da li da ju  koristite ili pak ostanete pri onome što ste do tada koristile.

Ukoliko nemate takvih problema a svejedno imate poteškoća sa umatanjem čašice, osjećaj nelagode, taj problem je rješiv jer se naprosto radi o stjecanju nekih novih iskustava, vještini da se savlada nešto novo.

Kako da budete sigurni da je čašica sjela na mjesto?

Nakon što ste je umetnuli ona se mora raširiti, što ćete osjetiti, a ponekad postoji i zvučni “pop”. Nakon toga možete je blago povući i zakrenuti kako bi bili sigurni da ne ide nigdje.

Prilikom uklanjanja čašice, bitno je opustiti vaginalne mišiće te obuhvatiti prstima dno čašice i pažljivo izvući.

Osjeća li se kad je unutra?

Kao i kod tampona, odgovor je ne. Pravilno umetnuta menstrualna čašica prilagođava se obliku vagine i ne bi ju trebali osjećati unutra. Neke žene skrate “stabljiku” čašice, ukoliko im upravo ona smeta.

Kako se vadi?

Kada procijenite da je čašica puna, uhvatite prstima stabljiku i lagano ju izvucite, ali ne cijelu odjednom. To može biti bolno i vrlo neuredno. Umjesto toga, kada izvučete dio čašice van, prstima ju lagano stisni kako bi razbila vakuum. Zatim izvucite cijelu čašicu van, ispraznite ju, isperite vodom i možete ju ponovno koristiti.

Treba li se isprati svaki put?

Ako niste u mogućnosti isprati ju jer se, primjerice, nalazite u javnom WC-u, u redu je da ju jednostavno vratite u vaginu, dok god ste oprali ruke prije no što ste ju krenuli vaditi. Ovo ne smije biti redovita praksa, ali u slučajevima nužde je prihvatljivo ako su ruke čiste. Nakon završetka ciklusa potrebno je detaljno isprati i dezinficirati čašicu.

Šta ako zapne unutra?

Ne paničarite. Vađenje je obično teži dio prvih korištenja menstrualne čašice. Počnete li paničariti, stegnut će se mišići i tek tada ćete imati još veći problem s vađenjem. Duboko udahnite i pokušajte se što više opustiti pa pokušajte ponovno. Možete pokušati i tiskati čašicu van pomoću trbušnih mišića i mišića zdjelice, što je možda i poznato iskustvo ako ste koristili tampone.

Treba li se vaditi kod svakog odlaska u toalet?

Ne morate nužno vaditi čašicu kod svakog obavljanja nužde, mada se preporučuje tako u početku, dok se još učite služiti čašicom. Budući da je umetnuta unutar vagine, nema straha da će doći u kontakt s ostalim tjelesnim tekućinama.

Je li moguć seks s menstrualnom čašicom?

Ne, nije. Menstrualna čašica nije kontraceptivno sredstvo, niti će vas u tom smislu zaštititi.

ljepotaizdravlje.ba

Yana Tikhonova / iStock / Getty Images Plus

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.