Emerging Talents Milan: Bh. dizajnerica Aida Mušinović na Sedmici mode predstavila kolekciju „Above“

by | 1 Marta, 2023

Emerging Talents Milan Fall – Winter 2023/2024 revija održala se u Milanu od 22. do 25. februara u Palači Visconti. Čast da se predstavi imala je naša ambiciozna dizajnerica Aida Mušinović

Razgovarala: Ilma Jakubović-Rafuni

Emerging Talents Milan jedna je od najvećih i najinternacionalnijih modnih platformi u Milanu, a ovogodišnje izdanje postalo je bogatije za još jedno zvučno ime – Mostarke Aide Mušinović. Po povratku iz Milana, dizajnerica je za naš magazin podijelila impresije i otkrila zanimljivosti Sedmice mode.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Aida Musinovic (@aidamusinovic.design)

Nedavno ste se vratili iz Milana gdje ste imali priliku predstaviti svoje kreacije. Jesu li se slegli utisci, kakve impresije nosite?

Da, tek sam se vratila iz Milana, prvo sam dala sebi nekoliko dana da se slegnu utisci, te da se odmorim od puta. Međutim utisci će se slijegati još dugo, osjetim to. Naše dobro poznato lice iz BiH u svijetu mode Josip Grabovac, sa adresom u Milanu, prepoznao je kvalitet mog rada, a zatim smo ostvarili dogovor za moje učešće i predstavljanje na ovogodišnjem Fashion Show F/W na prestižnoj platformi Emerging Talents Milan. Josipova odgovornost u poslu je velika, samim tim jer je jedini akreditirani novinar za Milano Fashion Week, modni skaut, i osoba koja prepoznaje dizajnere i talente sa Balkana te im pomaže da pristupe na platformu EMT. Prvi sam brand u historiji kojeg je prepoznao iz Mostara i Hercegovine što me čini izuzetno ponosnom.

Zahvaljujući ovom čovjeku, uspjela sam da se moj rad i kolekcija “Above” plasira širom Evrope preko najpoznatijih stranih medija. Biti na coverima većine prestižnih modnih magazina je uspjeh ne samo za brand Aida Mušinović nego i za sve nas, naš grad Mostar i cijelu BiH. Mojih 10 minuta je bilo kao 10 sati, nevjerovano iskustvo, ali i posao. Danas mogu ponosno reći da su o meni pisali i pišu svjetski mediji, a moje kreacije i kolekcija “Above”su na digitalnim coverima, također i kolekcija unutar među najjačim svjetskim medijima poput Elle Italija, Elle Espana, Marie Claire, Harpers Bazar, a onda cijela kolekcija u Vanity Fair, Madame li Figaro.fr, Amica.IT, Fashionmagazine, IT.fashionnetwork i mnoštvo drugih.

Kolekcija „Above“ pobrala je brojne simpatije. Kako je nastajala?

Otkako sam poziv dobila za predstavljanje u Milanu prije dvije godine, iako nisam mogla da idem te iste godine, krenula sam sa pripremama, onako samozatajno, tiho, pripremala svoje stare skice koji su čekali dugo na realizaciju. Tada sam odlučila i rekla to je to – vas ću da radim i znala sam već tada da će biti sve presavršeno. Nekoliko mjeseci je trajala izrada, i ovim putem takodje zahvaljujem mom timu, i ženama za koje sam smatrala da me mogu pratiti,i uraditi pojedine detalje onako kako sam ja zamislila. Vječno inspirirana životom, planetom, duhovnošću, bajkama i ljepotom, romantikom i sretnim ishodima, nastala je ova kolekcija.

Kolekcija haljina “Above” nije samo san, to je kolekcija koja predstavlja mističnu i svijetlu stranu svake žene i njenu bit, senzualna, lijepa i nezaustavljiva, spremna, odvažna, nježna, ali snažna bića. Možete vidjeti laganu, sjajnu i prozračnu kolekciju i ne možete ne osjetiti njenu snagu. Ovom kolekcijom sam željela prenijeti poruku pozitivne energije i ljubavi koju ima svaka žena i duša. Haljine su rađene s puno ljubavi i srcem satkane od različitih materijala, a sve je spojeno u harmoniju boja od nježno ružičaste, srebrne poput kapi rose, zlatnih sunčanih tonova, cvijetnog sjaja, zlatno zelene i jarko ružičaste, crne i crvene boje koje podsjećaju na najljepšu zoru nakon noći. Muslin svila, organdi, čipka, kristalna čipka, saten, lame, likra, šljokice, til, biseri, perje, rese… U završnoj estetskoj obradi detalji su se šivaju ručno.

Jeste li imali tremu?

Ovdje nemate vremena za tremu, pripreme, fitinzi, puno posla i nemate vremena ni za razmišljanje, tremi nije bilo mjesta, a i odavno sam sigurna u sebe tako da bez obzira na uspjeh volim ovo čime se bavim. Uzbuđenje i radost radi svega je sasvim druga priča.

Generalno, kada kreirate, šta uvijek imate na umu?

Kada kreiram od srca očekujem da će se prepoznati i osjetiti sva ogromna ljubav i pozitivna energija i radost koju unosim u kreaciju. Materijale koje kombinujem i biram od svega mi je najvažnije da moje divne sadašnje a i buduće klijentice da se osjećaju kao u svojoj koži kada obuku moje haljine ili kreacije. Volim onaj osjećaj kod sebe kad se naježim gledajući žene sretne i zadovoljne haljinama. Volim vidjeti da sam usrećila svoje klijentice i uvijek je tako. Taj sjaj u ocima. To mi je nekako na vrhu liste i stalno prisutno i time se i vodim, baš kao bajka.

Ko vas je inspirirao ka putu modne dizajnerice?

Od malena sam maštala i uvijek nešto pravila to je nevjerovatno i istinito. Moja mama dok me nosila je radila i kreirala haljine mislim da se tako prenijelo na mene. Za sebe mogu reći da sam rođena s tim. Nakon što sam se ostvarila kao mama pet kćerki i nakon rođenja najmlađe kćerkice, kad sam osjetila da mogu, krenula sam za svojim snom. Za posao koji volite i želite da radite nikada nije kasno. A što je više ljubavi u poslu i što više srcem i dušom radite, kad protkate srcem to se itekako prepozna i onda možete samo dalje jače i bolje, sa uvijek i jednim ciljem da nekoga a i sebe svaki dan učinite sretnim.

Majka ste pet kćerki. Je li teško uskladiti posao i porodični zivot? Koji je ključ uspjeha?

Kao što majka jednog djeteta svoje vrijeme i obaveze prilagodi svom djetetu tako i ja kao majka pet kćerki naučila sam da svoje vrijeme izbalansiram i uskladim sa porodicom i poslovnim obavezama.

Šta vas čini sretnom ženom?

Vjerujem da je zahvalnost ključ sreće, zahvalna na cijelom životu do sada i od sada, na svim lekcijama na svim padovima i usponima, zahvalna na zdravlju i svemu sto imam u životu počevši od djece, porodice, rodbine, prijatelja, saradnika, klijentica evo i vas. Jednostavno vjerujem i zahvaljujem svakog dana jer i kad nešto nije kako želite uvijek vas na kraju sve vodi na pravi put kad ste istinski zahvalni na svemu. Na čemu sam sve zahvalna mogla bih danima pričati, zahvalna jer sam svjesna života i da je sve prolazno i kratko da traje i 100 godina i u toj prolaznosti nastojim uvijek biti u trenutku i svjetliti svojom dušom, srcem, bićem i biti najbolja verzija sebe, kako za sebe tako i za druge. Svi smo mi jedna energija.

Na Aidinoj stranici www.aidamusinovic.com možete zaviriti na reviju i pogledati kako je sve izgledalo.

ljepotaizdravlje.ba

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.